NAJNOVIJE

AstraZeneka (Ilustracija), Foto: Reuters

Vakcinacija protiv koronavirusa se nastavlja, za sada nema dokaza o povezanosti vakcine AstraZeneke sa smrću pacijenta starijeg od 80 godina sa komorbiditetima, saopšteno je večeras iz Ministarstva zdravlja (MZ) Crne Gore

Komisija za analizu neželjenih događaja nakon vakcinacije Instituta za javno zdravlje (IJZ), ispituje mogućnost povezanosti smrtnog ishoda pacijenta starog 80 godina sa brojnim zdravstvenim rizicima i pridruženim bolestima koji su mogli rezultirati naglom i iznenadnom smrću, sa jučerašnjom vakcinacijom AstraZenekom.

„Institut za javno zdravlje tražiće od Višeg državnog tužilaštva ekshumaciju i obdukciju preminulog pacijenta radi konačnog utvrđivanja neposrednog uzroka smrti”, ističe se u saopštenju MZ.

Oni su kazali da je iz IJZ saopšteno da “za sada nema povezanosti sa vakcinacijom. Dok se ne dokaže jasna veza, vakcinacija se nastavlja”.

U saopštenju MZ se dodaje da komisija IJZ smatra da imunizacija treba da se nastavi imajući u vidu sve trenutno dostupne podatke, kao i činjenicu da bi obustavljanje programa nosio potencijalno veći rizik po zdravlje nevakcinisanih uslijed mogućeg obolijevanja od COVID-19.

“Podsjećamo, Evropska agencija za ljekove je 18. marta objavila da je AstraZeneka sigurna i učinkovita i da je potrebno da se nastavi imunizacija ovom vakcinom” saopšeno je iz MZ

Iz Ministarstva navode da je i Svjetska zdravstvena organizacija 15. marta objavila da do tog dana nije bilo dokaza da su zdravstveni incidenti prouzrokovani vakcinom AstraZeneka i da je važno da se vakcinacija nastavi kako bismo spasili živote.

“U Hrvatskoj, stručna grupa za nuspojave i sigurnu primjenu cjepiva HALMED-a i HZJZ-a zaključila je 15. marta kako nije vjerovatna uzročno-posljedična povezanost između primjene cjepiva Astra Zeneka i prijavljene sumnje na nuspojavu plućne embolije sa jednom smrtnim ishodom u toj zemlji, pa je vakcinacija ovom vakcinom nastavljena”, rekli su iz MZ.

Iz tog Vladinog resora su kazali da se AstraZenekom ranije ove nedjelje vakcinisao potpredsjednik Vlade, Dritan Abazović.

“Ako može 23 miliona Britanaca da se vakciniše Astra Zenekom mogu i ja. Jedini način da se izborimo sa koronavirusom jeste da se masovno vakcinišemo. Sad imamo vakcinu i pozivam građane da se vakcinišu. Solucija je jednostavna, da uđemo u sistem vakcinacije i vratimo slobodu. Građani su umorni da budu zatvoreni u kućama”, kazao je ranije Abazović.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta