Nekontrolisano nanosili pesticide, a mašine nijesu ni čistili

(Foto: Tanja Džankić Bajagić/Portal RTCG )

Većina uređaja za raspršivanje pesticida ima nepravilnosti koje direktno utiču na nekontrolisano i neravnomjerno nanošenje hemijaklija na voću i povrću koje se uzgaja u našoj zemlji, pokazao je Izvještaj o radu fitosanitarnog sektora za 2023. godinu.

U dokumentu je apostrofirano da neadekvatna upotreba pesticida može prouzrokovati štetne efekte na osobu koja ih koristi, ali i na životinje i životnu sredinu.

“Zaključeno je da je neophodno nastaviti sa sprovođenjem Monitoringa uređaja za upotrebu pesticida”, piše u Izvještaju.

Tokom monitoringa, pregledali su 42 uređaja za upotrebu pesticida, koji, kako se navodi, nisu imali sve neophodne standardizovane djelove za potpunu inspekciju ili proizvođači nijesu imali ni traktor kako bi aktivirali uređaj.

“Kod većine uređaja detektovane su nepravilnosti koje direktno utiču na nekontrolisanu i neravnomjernu aplikaciju pesticida. Najveći broj uređaja nije imao manometar sa adekvatnom graduacijom, samim tim je bilo spriječeno dalje ispitivanje uređaja. Takođe, proizvođači ne vode brigu o čistoći uređaja, pa su evidentirani ostaci preparata na istim”, pokazuje dokument koji je objavila Vlada.

Ocijenjeno je da korisnici često ne poštuju bezbjedonosne, zaštitne i higijenske mjere, naročito u oblastima sa visokim temperaturama, gdje nošenje zaštitne opreme može biti neugodno.

“Pravilna primjena propisanih mjera, pravilno rukovanje sredstvima za zaštitu bilja smanjuje rizike koje nosi primjena sredstava za zaštitu bilja i osigurava bezbjednost korisnika. U periodu od februara do decembra izvršen je obilazak preko 86 gazdinstava koji gaje povrće i voće”, navodi se u dokumentu.

Skladištenje proizvoda nije po propisima

Jedan od zadataka mehanizovane zaštite koji treba da ispuni uređaj za primjenu pesticida je obezbjeđenje ravnomjerne raspodjele radne tečnosti sa preciznim doziranjem u pojedinim zonama iz ekoloških razloga.

Učinak tretmana mašina za nanošenje zavisi od pravilnog funkcionisanja (ispravnosti), podešavanja i dizajna, koji utiču na tačnost distribucije pesticida, tačnost doziranja i gubitke.

„Pravilna primjena hemijskih sredstava ima veliki uticaj na prinose po hektaru, troškove proizvodnje kao i na ekološke uslove okruženja“, navodi se u dokumentu.

U Crnoj Gori registrovana su 44 uvoznika pesticida i 90 distributera za promet pesticida na veliko i/ili malo.

Sudeći po fotografijama, u objektima nijesu po propisima držali sredstva za zaštitu bilja niti su u odvojenim prostorima skladištili robu zbog čega je ona povučena.

Izvor: Portal RTCG

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments