Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Foto: AP

Košarkaška NBA liga odlučila je danas da iz upotrebe povuče dres sa brojem šest koji je nosio legendarni igrač Boston Seltiksa Bil Rasel.

Rasel, koji je bio ključni deo dinastije Seltiksa sa kojima je osvojio osam uzastopnih titula, ukupno 11 u 13 sezona, preminuo je prošlog mjeseca u 88. godini.

Igrači koji trenutno nose dres sa brojem šest, uključujući i Lebrona Džejmsa, mogu da nastave da ga nose i ubuduće, navela je NBA liga, ali taj broj neće moći da bude dat nekom novom igraču. 

Kako je navela NBA liga, svi košarkaši će naredne sezone nositi crni flor na desnom ramenu dresa, dok će na svim terenima biti logo u obliku djeteline sa brojem šest u blizini zapisničkog stola.

Pored toga, Boston planira posebnu liniju dresova posvećenih svom legendarnom igraču.

Tokom 15-godišnje karijere počevši od Univerziteta u San Francisku, Rasel je imao uspješnu karijeru, osvojio je dvije uzastopne titule u NCAA i predvodio ekipu do 55 uzastopnih pobjeda. Takođe, osvojio je olimpijsko zlato na Igrama 1956. godine.

Igrao je za Boston od 1956. do 1969. godine i predvodio ga je do 12 velikih finala lige. Jednu sezonu u kojoj ekipa nije bila šampion Rasel je bio povrijeđen i hospitalizovan, 1958. godine u seriji protiv Sent Luis Hoksa. Povrijedio se na 2:2 u seriji, a njegova ekipa izgubila je naredne dvije utakmice sa ukupno tri poena razlike.

Rasel je petostruki MVP, a 12 puta bio učesnik ol-star utakmica, uspješan bloker i skakač. Karijeru je završio sa 21.620 skokova, u prosjeku 22,5 po utakmici. U jednom meču imao je čak 51 skok. Prosječno je postizao 15,1 poen uz 4,3 asistencije po utakmici.

Sve dok Majkl Džordan nije počeo svoju vladavinu devedesetih godina prošlog vijeka, Rasel je smatran najboljim igračem u istoriji NBA lige.

Bio je član Kuće slavnih, 2011. godine tadašnji predsjednik SAD Barak Obama uručio je Raselu medalju slobode, a pet godina kasnije NBA liga mu je dodijelila nagradu za životno djelo.

Beta

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta