NAJNOVIJE

Foto: Guliver

Ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom, koji od 31. marta štrajkuje glađu u zatvoru, prijeti prisilno hranjenje, objavljeno je danas na njegovom Tviter nalogu.

“Težak je 77 kilograma”, navodi se u objavi na Tviteru i podsjeća da je Navaljni od početka štrajka izgubio osam kilograma.

Imajući u vidu ozbiljnost štrajka glađu, zatvorska “uprava mu svakodnevno prijeti da će ga hraniti na silu”, prenose agencije.

Prisilno hranjenje zatvorenika u Rusiji dozvoljeno je zakonom, a aktivisti za ljudska prava takav tretman smatraju oblikom mučenja.

Navaljni, koji je osuđen na dvije i po godine zatvora, štrajkuje glađu zbog uslova u zatvorskoj koloniji Pokrov, koja se nalazi na 100 kilometara od Moskve.

On optužuje vlasti da mu uskraćuju liječenje problema sa leđima usljed čega ima probleme sa rukama i nogama.

Navaljni je naveo da ga u zatvoru muče i uskraćivanjem sna pošto ga čuvari bude tokom noći.

Ruske vlasti odbacuju te optužbe i navode da Navaljni ima potrebnu ljekarsku njegu.

Međutim, na Tviteru Navaljnog je danas objavljeno da “on još nema pristup ljekaru”.

Žestoki kritičar Kremlja, Navaljni (44) preživio je prošlog ljeta trovanje zbog čega je bio na liječenju u Njemačkoj.

On optužuje ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove obaveštajne službe (FSB) da su htjeli da ga ubiju što ruske vlasti negiraju, ali i odbijaju da sprovedu istragu o pokušaju atentata.

Navaljni je po dolasku u Rusiju uhapšen i osuđen na zatvorsku kaznu zato što je odlaskom u Berlin prekršio prethodnu uslovnu kaznu.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta