Uncategorized

Navaljnom još tri godine robije?

Fondacija Putinovog protivnika Alekseja Navaljnog pozvala je Ruskinje i Ruse da „učestvuju na zabranjenim manifestacijama“. Navaljni, zatvorenik u radnom logoru, zbog toga bi mogao da dobije dodatne tri godine robije.

Rusko pravosuđe nastavlja žestoko protiv kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog. Protiv tog 45-godišnjaka podignuta je nova optužnica koja bi mogla da produži njegov boravak u zatvoru.

Navaljni se optužuje za osnivanje protivpravne organizacije, objavio je ruski Istražni komitet za teška krivična djela. U slučaju da na osnovu novih optužbi bude osuđen, prijete mu još tri godine zatvora.

Antikorupcijska fondacija

U ovom slučaju se radi o Navaljnijevoj Fondaciji za borbu protiv korupcije (FBK), koja je u Rusiji klasifikovana kao „ekstremistička“ i zabranjena je. Navaljniju se prebacuje da je sa organizacijom „povrijedio prava građana“. Fondacija je pozvala Ruse da „učestvuju na zabranjenim manifestacijama“ i tako ih „podstakla na nezakonita djela“. Navaljni je „unaprijed znao za ilegalni karakter“ skupova.

Navaljni je još u maju izvijestio da je zbog toga protiv njega pokrenuta istraga. Fondacija je prethodno izazvala senzaciju prikazivanjem dokumentarnog filma o navodnoj luksuznoj imovini ruskog predsjednikaVladimira Putina.

“Niko ne krši građanska prava kao Putin”

Tim ruske opozicije osudio je „glupu optužbu“ na onlajn-portalu „Telegram“ i pozvao Ruskinje i Ruse da u septembru „mudro glasaju“. Oni bi, kažu, trebalo da daju glas onima koji imaju najbolje šanse da nanesu štetu vladajućoj partiji Jedinstvena Rusija. „Niko ne krši prava građanki i građana toliko kao Putin i njegovi poslušnici“, piše Navaljnijev tim.

Navaljni i dalje važi kao najvažniji Putinov protivnik. Ruska opozicija prebacuje vođstvu u Moskvi da uoči parlamentarnih izbora u septembru vodi masivnu kampanju zastrašivanja protiv kritičara vlade. Kremlj to poriče.

Sud u Moskvi u junu je klasifikovao Navaljnijevu regionalnu mrežu podrške i njegovu antikorupcijsku fondaciju kao „ekstremističke“ i odmah ih zabranio. Neposredno prije toga, u Rusiji je na snagu stupio zakon prema kojem članovi organizacija koje su klasifikovane kao „ekstremističke“, ne mogu da se kandiduju na izborima. Ti žestoki postupci protiv opozicije doveli su do toga da su SAD i EU uvele sankcije protiv ruskih zvaničnika.

Mnogi saborci su već u inostranstvu

Navaljni je prošle godine u avgustu otrovan nervnim gasov iz grupe Novičok. Za taj se optužuje Kremlj. Na liječenju je bio u berlinskoj bolnici Šarite, a uhapšen je odmah po povratku u Rusiju u januaru i kasnije, zbog navodnih kršenja pravila uslovne kazne, osuđen na više od dvije i po godine radnog logora.

Brojni Navaljnijevi saborci danas žive u inostranstvu. Nekolicina njegovih saveznika su Rusiji u kućnom pritvoru.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Dokumenta