NATO: Policija Kosova izvela akciju sprovođenja zakona

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Foto: AP

KFOR i njegova komanda NATO su danas saopštili da je Policija Kosova izvela akciju sprovođenja zakona i da su u stalnom kontaktu sa relevantnim kosovskim institucijama, prenijela je prištinska agencija telegrafi.com

U odgovoru za tu agenciju, NATO je naveo da “kosovska policija sprovodi operaciju sprovođenja zakona na cijelom Kosovu”.

“Misija KFOR-a koju vodi NATO u stalnoj je komunikaciji sa svim relevantnim institucijama na Kosovu i sa predstavnicima međunarodne zajednice”, dodaje se u odgovoru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Raški da će Beograd pokušati da sačuva mir, poručujući Srbima sa Kosova da zaštite svoj narod i da će biti uz njih ako krene nasilje.

“Samo imajte u vidu kolika je cena koju ćemo svi mi morati da platimo, i zašto je moja molba da to pokušamo da izbegnemo“, rekao je Vučić nakon sastanka sa predstavnicima Srpske liste i građanima sa sjevera Kosova.

Vučić je po dolasku u Rašku prije sastanka sa predstavnicima Srba sa sjeveru Kosova rekao da je povodom današnjih dešavanja kontaktirao specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da se jutrošnja akcija kosovske policije protiv krijumčarenja ne može nazvati „akcijom na sjeveru“, jer se prema njenim riječima odvijala u različitim djelovima Kosova i da kriminal i kriminalne grupe ne priznaju etničku pripadnost.

„Borba protiv organizovanog kriminala je beskompromisna i o njoj se ne može pregovarati. Pregovarati i praviti kompromis sa kriminalom znači postati njegov dio. Stoga se današnja akcija kosovske policije i carine, ovlašćenih od strane pravosudnih institucija, ne može nazvati ‘akcijom na sjeveru’, jer je to bila akcija u različitim djelovima Kosova, protiv osoba različite etničke pripadnosti, sa zajedničkim imeniteljem borba protiv šverca i organizovanog kriminala“, napisala je Osmani na Fejsbuku.

Rekla je da je u prošlosti organizovani kriminal bio multietnički, da je imao političku podršku ali, kako je navela, „ti dani su prošli“.

Osmani je poručila Evropskoj uniji da „sada kada je borba protiv kriminala stvarna, beskompromisna i o kojoj se ne može pregovarati, očekujemo da će EU ostati vjerna vrijednostima vladavine prava koje predstavlja“.

Povijređeno šest policajaca, uhapšeno osam demonstranata

Kosovska policija je saopštila da je šest njenih pripadnika povrijeđeno u današnjim sukobima sa Srbima na sjeveru Kosova i da je osam demonstranata uhapšeno.

„Kriminalne grupe su se organizovano okupile da bi vozilima blokirale puteve i koristile su šok bombe i pucale na carinike i policajce na dužnosti”, navela je policija.

Tvrdi se da su zapaljeni policijski automobil i još dva vozila, javlja AP.

Izvor: Agencije

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta