nadnaslov

Napetosti na Bliskom istoku podigle cijene nafte

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Foto: Pixabay

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima iznad 87 USD, dostgavši nakratko najvišu vrijednost od 2014. godine, podstaknute zabrinutošću za snabdijevanjem s Bliskog istoka nakon napada u regiji Persijskog zaliva.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 88 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 87,36 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 1,23 USD višoj cijeni, od 85,05 USD.

Cijene su na kratko na oba tržišta dostigle najvišu vrijednost od oktobra 2014. godine, prenosi Hina.

Trgovce je zabrinula mogućnost poremećaja u snabdijevanju s Bliskog istoka, nakon što su jemenski Huti napadom na Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) pojačali intenzitet sukoba s koalicijom predvođenom Saudijskom Arabijom.

Nakon napada bespilotnim letjelicama i raketama, u kojima su tri osobe poginule i eksplodirale su cisterne s gorivom, Huti su upozorili da bi mogli gađati više objekata, dok su UAE saopštili da zadržavaju pravo “odgovora na takve terorističke napade”.

Naftna firma iz UAE, ADNOC, objavila je da je aktivirala krizne planove, kako bi osigurala stabilno snabdijevanje lokalnih i međunarodnih kupaca nakon eksplozije u skladištu goriva u Mussafahu.

Cijene nafte podržavaju i pojačane geopolitičke napetosti između Rusije, članice grupe koju su oformili Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i nezavisni proizvođači, i Ukrajine.

Istovremeno, neki proizvođači u sastavu OPEC-a imaju teškoća s povećanjem snabdijevanja za dogovorenih ukupno 400 hljada barela u februaru zbog nedovoljnih ulaganja i kašnjenja radova na održavanju polja.

“Opšta je ocjena da se stanje neće poboljšati u doglednoj budućnosti i da će rast potražnje za naftom u kombinaciji s ograničenjima u ponudi rezultirati zategnutom ravnotežom na tržištu”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Analitičari Goldman Sachsa procjenjuju da će zalihe nafte zemalja članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) do ljeta pasti na najniži nivo od 2000. godine, a cijene barela nafte u Londonu krajem godine porasti na 100 USD.

OPEC je u izdvojenom izvještaju objavio da je cijena barela korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 86,54 USD, što znači da je porasla 1,08 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Izvor: Mina-business

VEZANE VIJESTI:

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

© Gradski Portal 2021. - All rights reserved

Dokumenta