Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Više tužilaštvo naložilo je da se ponovo otvori istraga protiv policajaca koji se sumnjiče da su mučili Jovana Grujičića u zgradi Centra bezbjednosti Podgorica gdje je doveden 26. maja 2020. godine iz Specijalne bolnice u Kotoru, potvrdio je za Pobjedu advokat Damir Lekić.

U odluci koju potpisuje viši državni tužilac Željko Tomković se navodi da je povodom pritužbe advokata Damira Lekića kojom se zahtijeva preispitivanje rješenja Osnovnog državnog tužilaštva od 8. marta ove godine ocijenjeno je da je tužilac Tomković naložio Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici da u potpunosti utvrdi činjenice ovog slučaja, a da potom donese pravičnu i zakonitu odluku.

Na listi osumnjičenih za mučenje Grujičića bili su Miloš Vučinić, načelnik Odjeljenja kriminalističke policije u CB Podgorica i Srđan Korać, rukovodilac Stanice kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata i nasilja u porodici, kao i inspektori Vukašin Leković, Dalibor Ljekočević, Bojan Vujačić, Nemanja Vujošević, Radoman Vujičić, Miodrag Jovović, Ivan Peruničić i Ljubisav Striković.

Naloženo je i da se ponovo utvrdi činjenično stanje protiv policajaca Danila Krgovića, Matije Kasalice i Aleksandre Knežević koji su prema krivičnoj prijavi porodice Grujičić nezkonito upali u njihov stan u Podgorici prije nego je Jovan Grujičić nezakonito i mimo procedura izveden iz Specijalne bolnice u Kotoru.

Akcija za ljudska prava pozdravlja ovakvu odluku Višeg tužilaštva u Podgorici i apeluje na ODT da što prije postupi po instrukcijama, imajući u vidu da su skoro dvije godine protekle od zlostavljanja Jovana Grujičića, a da nije donijeta ni naredba o sprovođenju istrage, iako je nalazima vještaka i domaćih i inostranih nesumnjivo utvrđeno da je on bio žrtva policijske torture.

HRA podsjeća da je osnovna državna tužiteljka u Podgorici Maja Knežević 8. marta 2022. donijela rješenje kojim je odbacila krivičnu prijavu uprskos njihovom priznanju da su oni aktivno učestvovali u navedenom saslušanju, ali pošto niko nije priznao krivično djelo, a oštećeni nije mogao da prepozna nijednog od njih, zaključila da „očigledno prijavljena lica to nijesu učinila“.

Tužiteljka Knežević je odbacila krivičnu prijavu protiv policajaca iako je sudija Nenad Vujanović oslobađajući okrivljenog Grujičića ocijenio da mu je iskaz iznuđen, dok su medicinski vještaci utvrdili da su žrtve mučene udarcima i elektrošokerima. Strani vještaci, koje je HRA angažovala uz pomoć UN fonda za žrtve torture, u detaljnim izvještajima su kod Boljevića i Grujičića, osim tragova fizičke torture, utvrdili i postojanje postraumatskog stresnog sindroma.

Iz HRA podsjećaju da su u istrazi „bombaških napada“ zlostavljane tri osobe, što je moralo biti rađeno planski i vrlo vjerovatno od strane istih policijskih službenika, koji su imali iste pretpostavljene.

“Malo je vjerovatno da za takvu praksu, koja je izvjesno postojala, starješine u CB Podgorica nijesu znale”, navodi se u saopštenju HRA. 

Iz ove NVO ističu da je Evropska komisija u non–pejper dokumentu objavljenom ovog mjeseca u pogledu mučenja i zlostavljanja navela da Crna Gora mora da reaguje na produžene i nedjelotvorne istrage, blage sankcije koje ne služe prevenciji kao i na nekažnjivost izvršilaca zlostavljanja.

Nadalje, Komitet protiv torture UN je u zaključnim zapažanjima o Crnoj Gori, koja su objavljena 13. maja, istakao zabrinutost zbog izvještaja o fizičkoj i psihičkoj torturi osoba lišenih slobode od strane policije, prilikom njihovog ispitivanja, u cilju iznuđivanja iskaza ili dobijanja informacija, kao i zbog nedostatka djelotvornih istraga.

Izvor: Pobjeda

PRATITE NAS

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta