Foto: gov.me / B. Ćupić

Institutu za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) za sada dostavljeno ukupno 155 prijava sumnji na neželjene događaje nakon primjene vakcina protiv Kovida-19.  Sve prijave odnose se na neželjene događaje/reakcije koje su opisane u uputstvu proizvođača, i sve su, u skladu sa našim međunarodnim obavezama, prosljeđene Centru za praćenje NDNI u Švedskoj, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja. 

Navode da su očekivane neželjene reakcije, koje su navedene u uputstvu za lijek, povišena temperatura, glavobolja, groznica, malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima. 

„Prijave dostavljaju uglavnom zdravstveni radnici – putem pošte, informacionog sistema zdravstvene zašite, ili putem aplikacije za online prijavu kojoj se pristupa preko portala CInMED. Bez obzira na način dostavljanja, sve prijave se procjenjuju i prosljeđuju u globalnu bazu podataka o prijavljenim neželjenim dejstvima ljekova koju vodi Uppsala Monitoring Centre (UMC), Švedska. Neželjene reakcije na Gam-Covid-Vac (Sputnjik V) koja je prva stavljena u promet, a uglavnom su prijavljivane od strane zdravstvenih radnika koji su vakcinisani u prethodnom periodu”, navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva dodaju da se nekoliko prijava odnosilo visoku tjelesnu temperaturu, izraženu malaksalost, intenzivnu glavobolju. U četiri slučaja je prijavljeno pogoršanje prethodno prisutnih vaskularnih poremećaja. Kod ovih slučajeva (stariji pacijenti sa hroničnim oboljenjima) utvrđena je vremenska, ali ne i uzročno-posljedična povezanost sa primjenom Sputnjik V i Sinofarm vakcine.

Oni ističu da se bezbjednost svih vakcina u primjeni pažljivo prati nakon njihovog stavljanja u promet.

„Kada je u pitanju COVID-19 vakcine AstraZeneca, njena djelotvornost i bezbjednost su potvrđene od strane Svjetske zdravstvene organizacije, kao i od strane Evropske Agencije za ljekove. Sve raspoložive informacije potvrđuju da je korist od primjene ove vakcine neuporedivo veća od potencijalnih rizika. Kao i za ostale vakcine u prometu, CInMED će pažljivo pratiti iskustva sa njenom primjenom, a sva nova naučna saznanja i preporuke će biti podijeljene sa zdravstvenim radnicima i pacijentima u Crnoj Gori”, navedeno je u saopštenju. 

Iz Ministarstva zdravlja ističu da su kontaktirani od strane dva pacijenta koji su opisali očekivane neželjene reakcije (povišenu temperaturu, groznicu, glavobolju, mučninu)i  da očekuju prijave od strane izabranih doktora koji prate stanje ovih pacijenata. 

„Osim toga, Komisija za procjenu NDNI nakon imunizacije je informisana o smrtnom ishodu kod jedne pacijentkinje (rođene 1940. godine, sa brojnim prethodnim oboljenjima koji su mogli rezultirati naglom i iznenadnom smrću) koji je vremenski povezan sa primjenom navedene vakcine, o čemu je Ministarstvo zdravlja Crne Gore izdalo saopštenje za medije u nedelju 04.04.2021.”, dodaju iz Ministarstva.

„Svaki od eventualno registrovanih i prijavljenih slučajeva će biti detaljno i bez odlaganja istražen, a sve informacije i preporuke važne za bezbjednu primjenu vakcina će biti bez odlaganja dostavljene zdravstvenim radnicima i pacijentima. Ohrabrujemo građane da prijave sve eventualne nuspojave”, zaključeno je u saopštenju. 

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta