Foto: Glavni grad

Unutar Crne Gore tokom 2023. godine opštinu je promijenilo skoro četiri hiljade stanovnika, saopšteno je iz Monstata. Razlika između doseljenih i odseljenih najveća je u Podgorici i iznosi 508. Kao i ranije, najviše stanovnika napustilo je sjever zemlje, a najveći negativan saldo zabilježen je u Bijelom Polju.

Kako su pokazali najoviji podaci Uprave za statistiku- Monstat,unutar Crne Gore preselilo se 3 958 stanovnika. Razlika između doseljenih i odseljenih, najveća je na sjeveru, koji je napustilo 653 građana.

“Pozitivan migracioni saldo je evidentiran u ostala dva crnogorska regiona, s tim što je on veći u središnjem i iznosi 375 lica, dok u primorskom regionu iznosi 278 lica”, saopšteno je iz Monstata.

U 2023. godini pozitivan migracioni saldo je zabilježen u 10 opština.

“Razlika između doseljenih i odseljenih stanovnika najveća je u Podgorici i iznosi 508. Najveći negativan saldo zabilježen je u Bijelom Polju i iznosi 156 lica”, navodi se u saopštenju Monstata.

Većinu stanovništva koje je promijenilo mjesto boravka čine žene sa 54 odsto ili 2 126, dok muškarci čine 46 odsto od ukupnog broja, odnosno 1 832 stanovnika.

“Žene starosti od 0 do 39 godina i 65 godina i starije sele se više nego muškarci iste starosti. Najveća razlika u odnosu na muškarce je u starosnoj grupi od 25 do 29 godina i iznosi 168”, pokazuju podaci.

U svim ostalim starosnim grupama osobe muškog pola više mijenjaju mjesto prebivališta.

“Najveća razlika u odnosu na osobe ženskog pola je u starosnoj grupi od 45 do 49 godina i iznosi 40”, kazali su iz Monstata.

Iz Monstata napominju da je migracioni saldo unutrašnjih migracija nula, što znači da ne dolazi do promjene ukupnog broja stanovnika u Crnoj Gori kada lice mijenja mjesto prebivališta unutar granica države.

Izvor: RTCG

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta