Foto: profimedia

Najveće žarište opasnog brazilskog soja P1, koji je odnio na desetine hiljada života u Brazilu, nalazi se u kanadskom skijaškom odmaralištu Vistler.

Odmaralište se nalazi u kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija.

Kako prenosi “Gardijan”, vlasti provincije su morale da zatvore to odmaralište krajem marta kada su shvatili da među oboljelima od koronavirusa ima i onih s brazilskim mutiranim tipom kovida-19.

Dok kanadske provincije ruše negativne rekorde po broju oboljelih od korone, stručnjaci su vrlo zabrinuti zbog opasnog i brzog širenja raznih sojeva.

Od 877 potvrđenih slučajeva P1 soja, u Britanskoj Kolumbiji ima skoro 200 zaraženih i to je čini najvećim žarištem brazilskog soja van te južnoameričke zemlje, gde ima više od milion aktivnih slučajeva, a brazilske vlasti kažu da oko 90 odsto pacijenata boluje od P1 soja.

Za P1 se veruje da je vrlo zarazan i da je znatno više fatalan za mlađe ljude, a ima veliku moć da reinficira osobe koje su preležale kovid.

Ranije studije su pokazale da može da reinficira od 25 do 61 odsto ljudi koji su preležali kovid-19, ali će se prava brojka utvrditi tek kada se više bude znalo o brazilskom mutiranom tipu.

Izvor: Tanjug

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta