Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Foto: Pixabay

Džimi Karter, najstariji živi bivši američki predsjednik, u subotu je napunio 98 godina.

Karter je rođendan proveo kod kuće sa svojom porodicom, rekao je portparol centra Karter, a prenio CNN.

Centar Karter će prirediti niz virtuelnih događaja za proslavu rođendana i ostavštine bivšeg predsjednika, a javnost se poziva da mu pošalje virtuelnu rođendansku poruku putem njegove neprofitne organizacije.

Karter je postao najstariji živi predsjednik SAD u istoriji nakon smrti Džordža Buša starijeg, koji je umro krajem 2018. u 94. godini.

Posljednjih godina nije bio previše u javnosti zbog pandemije koronavirusa, ali je nastavio da govori o rizicima za demokratije širom svijeta, što je njegova dugogodišnja misija.

Bio je uzgajivač kikirikija i poručnik američke mornarice prije nego što je otišao u politiku, a na kraju je služio jedan mandat kao guverner Džordžije i kao predsjednik SAD od 1977. do 1981. godine.

Bivši demokratski predsjednik naširoko je cijenjen zbog svog zalaganja za ljudska prava. Njegovo posredovanje u sporazumu iz Kamp Dejvida sa egipatskim predsjednikom Anvarom Sadatom i izraelskim premijerom Menahemom Beginom 1978. i dalje je glavni dio njegove ostavštine.

Nakon predsjedničkog mandata, Karter se više posvetio ljudskim pravima i zajedno sa suprugom Rosalin osnovao Centar Karter, u nadi da će unaprijediti mir i zdravlje u svijetu.

Centar Karter je godinama radio na unapređenju demokratije praćenjem izbora u inostranstvu i borbom protiv bolesti u zemljama u razvoju. Sam Karter bio je dugogodišnji volonter za Habitat for Humanity.

Dobio je Nobelovu nagradu za mir 2002. godine za svoja nastojanja da podstakne mir širom svijeta.

Carter je pobijedio rak mozga 2015. godine, ali se suočio sa nizom zdravstvenih problema 2019. pa je posljedično bio podvrgnut operaciji, kako bi se uklonio pritisak na njegov mozak. Od tada se oporavio, ali njegovi zdravstveni problemi su ga natjerali da odustane od svoje decenijama duge tradicije podučavanja u nedjeljnoj školi u Baptističkoj crkvi u rodnom Plejnsu u Džordžiji.

Izvor: N1

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta