Najkraći granični prelaz-most na svijetu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Foto: portugalist.com

Granični prelazi su danas moderni, široki i veliki sa mnogo saobraćaja. Ipak granični prelaz između Španije i Portugala sa svojim dimenzijama, je najkraći međunarodni granični most-prelaz na svijetu.

Prelaz između Španije i Portugala je zahvaljujući svojim dimenzijama, dobio titulu najkraćeg međunarodnog mosta, ali i graničnog prelaza na svijetu.

Most El Marko se nalazi u mjestu La Kodosera, koje se nalazi oko dva i po sata vožnje od Lisabona. Mali most povezuje špansku opštinu La Kodosera sa portugalskim Arončes. Dio je Parka prirode Sera de Sao Mamede.

Priroda će vas oduševiti, a možda u daljini ugledate i kojeg dabra, risa ili vuka.

Most-granični prelaz El Marko, je dužine tri metra i širine oko metar i po. Zahvaljujući svojim dimenzijama nosi titulu najkraćeg međunarodnog mosta na svijetu.

Izgradili su ga radnici iz obje države novcem Evropske unije, jer je prethodne improvizovane mostove često odnosila rijeka. Kako je malen i drven, nije pogodan za automobile već samo za pješake i bicikliste. Ono što ga čini dodatno upečatljivim su njegov izgled i okolina u kojem se nalazi.

Mjesto izgleda kao iz bajke, gdje prestaju kamene, bijele kućice nalik mediteranskim i počinje puteljak u šumu, i odjednom se nalazite na ovom minijaturnom drvenom mostu koji kroz zelenilo prolazi iznad rječice.

U ljetnjim mjesecima, kada voda presuši, ova rijeka postaje toliko skromna da vam ni ne treba most – možete da je preskočite.

Do skoro mosta nije ni bilo. Seljaci s obje strane koristili su daske da bi prešli preko, a za pojam granice nisu previše marili. Štaviše, švercovanje je bilo dio svakodnevice. Ujutro iz Portugala stiže dobra kafa, a uveče iz Španije lokalno vino. Kada je Šengenskim ugovorom to konačno i dozvoljeno, ovi nisu ni primijetili razliku.

Jedina “moderna“ promjena je sistem označavanja. Tako danas na španskoj strani imate kamen na podu sa slovom E koji označava Španiju, a s portugalske strane kamen s oznakom P. No, s obzirom da ovdje gotovo, pa i nema turista, riječ je o udovoljavanju formi.

Napominjemo vas da se često titula najkraćeg međunarodnog mosta na svijetu pogrešno dodjeljuje mostu koji prelazi granicu Sjedinjenih Država i Kanade na ostrvu Zavikon. Portugal-Španija most je najmanje 4 metra kraći od Sjevernoameričkog.

Izvor: ZanimljivostiDana

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta