Evrovizija

Foto: Evrovizija

Ovogodišnje takmičenje za Pjesmu Evrovizije zvanično počinje večeras u švedskom gradu Malme, a ove godine u super finalu najavljene su određene novine.

Naime, Evrovizija je bila jedno od prvih televizijskih takmičenja koje je omogućilo gledaocima da glasaju.

U polufinalima glasa isključivo publika u zemljama učesnicama i drugim djelovima svijeta.

U finalu, svaka zemlja koja se plasira među najbolje, dodjeljuje dva seta bodova: jedan žirija sastavljenog od stručnjaka i jedan od publike.

Mogu da glasaju za 10 pjesama, osim za predstavnika sopstvene zemlje.

Najveći broj bodova po pjesmi je 12, drugi favorit dobija 10, treći izbor osam, pa sedam poena, i tako do jednog poena za njihovog desetog favorita.

Jedna od promjena je da će direktni finalisti – Velika Britanija, Italija, Njemačka, Francuska, Španija i Švedska – tokom polufinalnih večeri uživo nastupati i to tokom takmičarskog djela programa, a ne u revijalnom dijelu.

Više vremena za glasanje

Najavljena je i promjena u glasanju u velikom finalu.

Gledaoci više neće morati da čekaju da posljednja numera bude izvedena, već će moći da glasaju za favorite od početka prve takmičarske kompozicije.

Taj način glasanja koristio se 1997. godine kada je prvi put uvedeno telefonsko glasanje, ali i 2010. i 2011. godine.

Gledaoci iz država koje se ne takmiče, koji glasaju putem interneta, imaće na raspolaganju gotovo 24 sata, pošto će onlajn glasanje biti otvoreno od druge generalne probe prije svake takmičarske večeri, prenosi BBC.

Iako su organizatori najavili još neke izmjene, potvrđeno je da neće biti promjena u samom sistemu glasanja. Žiri i publika će u finalu i dalje glasati u odnosu 50 prema 50 odsto, dok u polufinalima glasaju isključivo gledaoci.

Evrovizija je bila jedno od prvih televizijskih takmičenja koje je omogućilo gledaocima da glasaju.

Gledaoci u Austriji, Njemačkoj, Švedskoj, Švajcarskoj, i Velikoj Britaniji počeli su da glasaju telefonom 1997. godine. Ostatku svijeta je dozvoljeno da glasa 2023. godine, a poeni se dodjeljuju 10 najpopularnijih pjesama u svijetu.

Izvor: BBC/N1

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta