Nagrade crnogorskom ostvarenju na festivalu Boden International Film u Švedskoj

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Ostvarenje “Idiot” mlade crnogorske rediteljke Sare Stijović ovjenčano je sa dvije nagrade na Boden International Film festivalu u Švedskoj. Naime, ovo kratkometražno ostvarenje proglašeno je Najboljim filmom, dok je glavnoj protagonistkinji Sanji Vujisić pripalo priznanje za Najbolju žensku ulogu.
“Poslije nekoliko festivala u Italiji, Turskoj, SAD i na Balkanu, ‘Idiot’ je prikazan na Boden international filmfestivalu u Švedskoj gdje je i dobio nagradu za Najbolji film dok nagrada za Najbolju žensku ulogu pripada Sanji Vujisić. ‘Idiota’ će balkanska publika uskoro imati priliku ponovo da pogleda. Hvala mnogim dragim ljudima koji su nam pomogli tokom produkcije filma! Naravno, veliku zahvalnost dugujem i pojedinim svojim profesorima tokom rada na ‘Idiotu’ – bez kojih bi ovaj proces zasigurno izgledao drugačije”, napisala je Stijović na Fejsbuku.
Crnogorski proizvođači malina suočavaju se sa problemima – u znak protesta izlili su nekoliko tona svoje robe. Ulice su prekrivene malinama, krvare. Ministar ćuti, nacionalna TV emituje. Priča prati djevojku, reporterku Maju koja je napravila grešku.
Pored opštepoznatih značenja riječi “idiot” ima još jedno – a to je u slengu televizije – “autoscript”, odnosno mašina sa koje voditelj dnevnika čita vijesti, naziva se “idiot”.
U ovom ostvarenju, kroz elemente komike postavlja se pitanje ko je (sve) idiot: jer nije samo autoscript.
Glumačku ekipu osim Sanje Vujisić, čine još i glumice Dubravka Drakić i Ivana Mrvaljević, kao i Đorđije Tatić, ali i Lazar Đurđević, Mirjana Spaić i Pavle Marković.
Scenario za film pisale su Sara Stijović i Sara Đurović, direktor fotografije je Dušan Vuleković, montažerka filma Nevena Jovanović, a dizajn zvuka potpisuje Sergej Vučković. Produkciju su radile rediteljka i Tamara Pavićević, dok je za muziku zadužen Enes Tahirović.
Podsjećamo, “Idiot” je sufinansirao Filmski centar Crne Gore, a nastao je kao ispitni rad na Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje. 

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta