Gradski portal

Na protestima u Tel Avivu desetine hiljada traži oslobađanje talaca


Foto:Printscreen/BBC

Desetine hiljada Izraelaca, uoči nastavka pregovora o primirju, okupilo se u Tel Avivu pozivajući na postizanje dogovora kako bi taoci bili oslobođeni.

Demonstranti traže od izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da prihvati sporazum o primirju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Protesti dolaze u momentu održavanja pregovora sa predstavnicima Hamasa u Kairu. Pregovorima prisustvuju i egipatski i katarski posrednici, a porodice više od 130 zarobljenih talaca kažu da se mora učiniti sve moguće kako bi oni bili oslobođeni.

“Moramo ih vratiti. Moramo vratiti sve taoce, žive, one mrtve. Moramo ih vratiti. Moramo promijeniti ovu vladu. Ovome mora doći kraj”, rekla je Natalie Eldar.

Oko 1,2 hiljade Izraelaca je ubijeno kada je 7. oktobra Hamas započeo napade.

Kao odgovor, Izrael je započeo sa napadima na Gazu u kojima je do sada ubijeno preko 34 hiljade ljudi prema podacima Ministarstva zdravlja koje vodi Hamas.

Vlada Netanjahua insistira da neće stati sa ratom sve dok Hamas ne bude uništen, a taoci vraćeni. No, u toku su pregovori kojima se nastoji osigurati prekid vatre.

Međutim, izraelski premijer se suočava s pritiskom nacionalističkih vjerskih stranaka u svojoj koaliciji da odbije dogovor s Hamasom i nastavi sa ofanzivom na grad Rafah na jugu Gaze.

Procjenjuje se da se više od 1,4 miliona Palestinaca sklonilo u prostor južne Gaze nakon što su pobjegli od borbi sa sjevera i centralnih dijelova.

Izvor: Agencije

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije