“Muzička kutija” o Tošetu Proeskom

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Todor Proeski bio je makedonski pop pjevač, nazivan kao Elvis Prisli sa Balkana od strane BBC-ja, i bio je popularan širom svih zemalja bivše Jugoslavije.

Na prvom nastupu, kao desetogodišnjak, pjevao je ,,Ave Mariju” i ostavio publiku bez daha. Studirao je solo pjevanje i bio je jedan od najboljih studenata.

Karijeru pop pjevača počeo je sa 15 godina, kada je učestvovao na festivalu “Makfest”. Kako je počeo pjevati u tinedžerskoj dobi, obožavatelji su ga zasipali plišanim igračkama, kojih je imao napretak, pa je jednu posebnu sobu u svojoj kući u Kruševu imao samo za njih.

Njegova je rodna kuća, zahvaljujući njegovoj popularnosti, postala turistička atrakcija.

Godine 2002., kreće na turneje izvan granica Makedonije. Velike uspjehe ostvaruje prvo u Srbiji i Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, a kasnije i u Hrvatskoj i Sloveniji. Muzicki kritičari su ga nazivali pjevačem anđeoskog glasa.

No, veliku popularnost nije stekao samo ogromnim glasovnim mogućnostima. Tako je 2003. godine dobio humanitarnu nagradu Majke Tereze za svoje brojne humanitarne nastupe.

Kao UNICEF-ov veleposlanik dobre volje pomagao je djeci. Još veću slavu stekao je nakon nastupa na Eurosongu 2004. u Turskoj s pjemom “Life”, gdje je osvojio 14. mjesto.

Mnogi se makedonski pjevači na makedonskom takmicenju za pjesmu Eurovizije nisu ni prijavili, uvjereni u Tošetovu pobjedu, dajući mu time uveliko priznanje kao pjevaču.

Poslednji album nazvan je ‚‚Igre bez granica‚‚ a pjesme su ozbiljnije nego na prethodnim. Većinu novih pjesama napisala je glumica i pjevacica iz Hrvatske Antonija Šola. Album je u prodaju pušten 1. Avgusta 2007.

Poginuo je u saobraćajoj nesreći u ranim jutarnjim časovima 16. oktobra 2007. na auto-putu Zagreb-Lipovac. Prema nepotvrđenim informacijama, uzrok nesreće bila je neprilagodjena brzina vozila.

U vozilu su se nalazili Georgij Georgijevski, Toše Proeski i njegova menadžerka Ljiljana Petrović.

Vjeruje se da je Toše od siline udarca u kamion poginuo na licu mjesta. Vozač Georgijevski prošao je sa težim povredama, dok je njegova menadžerka zadobila lakše povrede.

Ova se vijest brzo proširila balkanskim medijima. Makedonska televizija prekinula je emitovanje programa, kako bi objavila vijest o njegovoj smrti.

Koliko je bio cijenjen u svojoj domovini, govori podatak da je predsjednik države nakon vijesti o pogibiji dao vanrednu izjavu te se uputio na trg i zapalio svijeću. Isto je učinio i premijer.

Predsjednik parlamenta kroz suze saopštio javnosti o odgodi rada parlamenta, a svoju izjavu za javnost dao je i poglavar Makedonske pravoslavne crkve. Svi su makedonski kafići, radijske i televizijske stanice spontano puštali samo njegove pjesme.

Vlada Sjeverne Makedonije poslala je specijalni helikopter koji je prenio posmrtne ostatke Tošeta Proeskog, a srijeda 17. oktobar proglašen je danom žalosti. Toše Proeski sahranjen je u Kruševu uz največe drzavne počasti.

VEZANE VIJESTI:

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

© Gradski Portal 2021. - All rights reserved

Dokumenta