MUP: U Nikšiću uhapšen osumnjičeni za nasilje u porodici

Policijski službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Zapad“ – Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, lišili su slobode Ž.B. (37) zbog sumnje da je počinio krivično djelo nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.
Gradski.me
Foto: Gradski.me

Kako navode, dežurnoj službi nikšićke policije prijavljeno je da je pomenuti Ž.B. fizički napao svoje maloljetno dijete, a potom i suprugu, nanoseći im povrede konstatovane izvještajem ljekara.

„Postupajući po navedenoj prijavi, a u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvom pripadnici Odjeljenja bezbjednosti Nikšić su preduzeli aktivnosti iz svoje nadležnosti, te su po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću Ž.B. lišili slobode“, saopšteno je iz MUP-a.

Ističu da su policijski službenici ovog Odjeljenja bezbjednosti u periodu od 1. aprila do 30. maja podnijeli 14 krivičnih prijava zbog krivičnog djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednicii, kao i 38 prekršajnih prijava zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

„Poređenja radi, u vremenskom periodu 1. januara do 30. maja 2023. godine službenici nikšićke policije podnijeli su ukupno 12 krivičnih prijava zbog krivičnog djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, dok je za isti period 2024. godine podnijeto ukupno 29 krivičnih prijava za isto krivično djelo“, saopšteno je iz MUP-a.

Kazali su da ovo predstavlja povećanje od 17 prijava ili približno 141,7% u 2024. godini u odnosu na isti period prethodne godine.

„Porast broja krivičnih prijava može ukazivati na nekoliko faktora, uključujući pojačane napore policijskih službenika u identifikaciji i procesuiranju slučajeva nasilja u porodici, kao i na veću spremnost žrtava da prijave ovakve događaje“, saopšteno je iz MUP-a.

Dok smanjenje broja prekršajnih prijava može biti pozitivan indikator, značajan porast krivičnih prijava ukazuje na potrebu za nastavkom i inteziviranjem napora u borbi protiv nasilja u porodici.

„Uprava policije u kontinuitetu sprovodi aktivnosti na unapređenju pravne zaštite žrtava i podizanju svijesti zajednice o važnosti prijavljivanja svih oblika nasilja, te shodno tome apelujemo na građane da prijave sve oblike nasilja u porodici i da sarađuju sa policijom i drugim relevantnim institucijama kako bismo zajedničkim snagama stvorili bezbednije okruženje za sve građane“, zakljućuju iz MUP-a.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments