Foto: MUP

Dobrosusjedski odnosi Crne Gore i Albanije, kao i regionalna saradnja u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), unapređuju se sprovođenjem zaključenih sporazuma o državnoj granici i graničnim prelazima.

To je ocijenjeno na sastanku Zajedničke crnogorsko-albanske komisije za obnavljanje, popravku i održavanje graničnih oznaka duž crnogorsko-albanske državne granice i Zajedničke ekspertske komisije za sprovođenje sporazuma o graničnim prelazima između dvije države.

“Sprovođenjem zaključenih sporazuma o državnoj granici i graničnim prelazima dajemo doprinos razvoju i unapređenju dobrosusjedskih odnosa Albanije i Crne Gore i regionalnoj saradnji u procesu pristupanja EU”, navodi se u zajedničkom saopštenju crnogorskog i albanskog dijela Komisije.

Dodaje se da je na sastanku razmatrano sprovođenje Sporazuma koji su 2009. godine potpisali Vlada Crne Gore i Savjet ministara Albanije, a koji se odnosi na obnavljanje, popravku i održavanje piramida, međupiramida i drugih graničnih oznaka duž crnogorsko – albanske državne granice.

Zajednička komisija je, kako je saopšteno, razmatrala i pripremu protokola o implementaciji Sporazuma o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Sveti Nikola – Puljaj za međunarodni drumski putnički saobraćaj i vršenje zajedničke granične kontrole.

Članovi Zajedničke komisije razgovarali su i o sprovođenju sporazuma o graničnim prelazima sa osvrtom na ubrzanje graničnih procedura za vrijeme ljetnje turističke sezone.

„Sa osvrtom na Zajednički granični prelaz Sukobin – Murićani, na putnom pravcu Ulcinj – Skadar i granične prelaze Božaj- Hani Hotit, na putnom pravcu Tuzi- Skadar”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su dogovorene konkretne aktivnosti za obnavljanje graničnih oznaka, kao i utvrđena dinamika pripreme protokola o procedurama vršenja zajedničke granične kontrole i troškovima nastalim u radu na Zajedničkom graničnom prelazu Sveti Nikola – Puljaj.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju, na sastanku su učestvovali predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova, policija i katastara obje države.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta