Search
Close this search box.

MUP: Radović na Generalnoj skupštini SEPCA u Beogradu

Foto: Uprava Policija Crne Gore

Foto: Uprava Policija Crne Gore

V.d. direktora Uprave policije, Aleksandar Radović, prisustvovao je prvoj Generalnoj skupštini Asocijacije šefova policija u Jugoistočnoj Evropi – SEPCA, kojom ove godine predsjedava Republika Srbija, a koja je održana danas u Beogradu.

Iz MUP-a su istakli da je fokus današnjeg događaja na kojem su učešće uzeli direktori policija zemalja Jugoistočne Evrope, kao i predstavnici međunarodnih organizacija, odnosno partnera, bio na borbi protiv trgovine ljudima i krijumčarenja migranata, sajber bezbjednosti, kao i na promociji ženskog liderstva i rodne ravnopravnosti.

Prilikom svog izlaganja, Radović je istakao: „Borba protiv trgovine ljudima i krijumčarenja migranata nalazi se na listi nacionalnih prioriteta definisanih na osnovu Procjene opasnosti od teškog i organizovanog kriminala – SOCTA, te se shodno tome kontinuirano radi na jačanju kapaciteta crnogorske policije, u cilju što efikasnijeg odgovora na ovaj bezbjednosni izazov na koji ni jedna država ni u okruženju, pa ni šire, nije ostala imuna“.

Radović je dodatno istakao da smo u prethodnom periodu imali gotovo duplo veći broj pretmeta formiranih zbog krivičnih djela trgovine ljudima i krijumčarenje migranata, što je svakako pokazatelj da Uprava policije Crne Gore intenzivno radi na suzbijanju ovih vidova kriminala.

„U posljednjem periodu, svjedoci smo, jedan od zastupljenijih izazova sa kojima se kako region, tako i cijeli svijet suočava, je i sajber kriminal. S tim u vezi, v.d. direktora je ovom prilikom naglasio da upravo određivanje visokotehnološkog kriminala za jedan od zajedničkih prioriteta SEPCA zemalja daje impuls istrajnosti i efikasnosti u borbi protiv ovog bezbjednosnog izazova, naročito kroz blagovremenu razmjenu informacija, ali i znanja, iskustava i dobrih praksi“, kazao je Radović.

Takođe, govoreći na temu rodne ravnopravnosti Radović je istakao značaj, ali i potrebu veće uloge žena u policiji, kroz prisutnost na rukovodećim pozicijama, kao i kroz mehanizme jednakih mogućnosti karijernog napredovanja, te apostrofirao da će se za istu zalagati, te dodao: „Osim toga, smatram i da bi sama činjenica da je uloga žene u bezbjednosnom sektoru na zavidnom nivou, direktno uticala i na povjerenje javnosti u policiju, što je svakako cilj kome težimo.“

„V.d. direktora Aleksandar Radović je ovom prilikom održao i bilateralni sastanak sa direktorom Savezne kriminalističke službe Republike Austrije, Andreasom Holzerom, kada je potvrđena dobra i efikasna saradnja dvije partnerske službe, te istaknuta namjera za njenim intenziviranjem naročito u odnosu na borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, u kojem dijelu je, saglasni su sagovornici, neophodan zajednički odgovor“, saopštili su iz MUP-a.

Iz MUP-a su dodali da se na marginama Generalne skupštine SEPCA, Radović se sastao i sa pomoćnikom direktora policije Republike Srbije, Draganom Vasiljevićem, sa kojim je potpisao Protokol o saradnji tokom turističke sezone kojim je predviđeno da šest policijskih službenika MUP-a Republike Srbije, od 1. jula do 1. septembra, borave u organizacionim jedinicama Regionalnog centra bezbjednosti „Jug“, u ciju pružanja podrške crnogorskoj policiji.

„Na ovaj način još jednom je istaknuta izuzetno dobra i plodotvorna saradnja koju ostvaruju dvije policije u borbi protiv svih oblika kriminala“, zaključili su iz MUP-a.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije

Povezani članci