Search
Close this search box.

MUP: Potpisan sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti borbe protiv trgovine ljudima

Predstavnici 13 državnih institucija i nevladinih organizacija potpisali su u Podgorici Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti borbe protiv trgovine ljudima. Revidiranje i izradu ovog dokumenta koordiniralo je Ministarstvo unutrašnjih poslova i podržan je u okviru projekta „Podrška Evropske unije jačanju borbe protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima na Zapadnom Balkanu (EU4FAST WB), saopšteno je iz MUP-a.
Foto: MUP

Cilj Sporazuma je unapređenje saradnje na prevenciji, edukaciji, otkrivanju učinilaca, krivičnom gonjenju izvršilaca, kao i identifikaciji, zaštiti, integraciji, reintegraciji i rehabilitaciji potencijalnih/ žrtava trgovine ljudima, naročito žena i djece, uz puno poštovanje njihovih ljudskih prava.

Sporazum su potpisali ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, vođa komponente projekta EU4FAST WB Martin Hibš, ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović, ministar zdravlja Vojislav Šimun, ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić, vrhovni državni tužilac Milorad Marković, VD predsjednica Vrhovnog suda Vesna Vučković, kao i predstavnici JU Centar „Ljubović”, JU Centar za podršku djeci i porodici Bijelo Polje, Crveni krst Crne Gore, NVO „Crnogorski ženski lobi”, NVO „SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja – Nikšić”, NVO “Centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja Crne Gore”.

Šaranović je poručio je da je MUP posvećen ispunjenju preostalih privremenih mjerila u pregovaračkom poglavlju 24 Pravda, sloboda i bezbjednost u okviru kojeg je borba protiv trgovine ljudima jedan od apsolutnih prioriteta države.

„Današnjim potpisivanjem Sporazuma iskreno očekujem i vjerujem da ćemo svi zajedno s ovog skupa izaći osnaženi za napore koje nas očekuju i da ćemo ojačanom saradnjom državnih institucija i organizacija civilnog društva doprinijeti još uspješnijoj borbi protiv trgovine ljudima“, poručio je Šaranović.

Jakšić Stojanović je ocijenila da je jedan od prioritetnih zadataka Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija- prevencija u kontekstu zaštite djece koja su u lancu trgovine ljudima izložena svim, pa i najtežim oblicima eksploatacije.

“Osim prevencije, integracija žrtava u redovan obrazovni sistem je jedan od zadataka ovog Ministarstva, o čemu ćemo posebno voditi računa. Kroz podršku resornog Ministarstva, uprave škola, pedagoško-psihiloških službi i nastavnika, uticaćemo na što je moguće bezbolniji povratak žrtava u zdravo okruženje za njihovo odrastanje”, ocijenila je Jakšić Stojanović.

Nišić je saopštila da je ta institucija predano posvećena implementaciji politika u pogledu poboljšanja, dostupnosti i kvaliteta socijalne i dječije zaštite.

“Poslije samo četiri mjeseca uspjeli smo da ojačamo kapacitete i odgovorimo na izazov koji smo zatekli. Sa zadovoljstvom možemo konstatovati da danas imamo otvoreno i u funkciji specijalizovano državno sklonište za djecu žrtve trgovine ljudima, kapaciteta za prijem 10 osoba, uz mogućnost odvojenog smještaja”, kazala je Nišić.

“Ministarstvo zdravlja obezbjeđuje neophodnu zdravstvenu zaštitu žrtvama trgovine ljudima u javnim zdravstvenim ustanovama, uvažavajući principe hitnosti i prioriteta”, istakao je Šimun, dodajući da zdravstvena zaštita potencijalnih žrtava trgovine ljudima obuhvata hitnu medicinsku pomoć, prevenciju i liječenje od zaraznih bolesti i slučajeve porođaja i materinstva.

“Sporazum o međusobnoj saradnji u borbi protiv trgovine ljudima predstavlja podstrek za unapređenje standarda reakcije svih državnih organa, u saradnji sa nevladinim sektorom i uz podršku međunarodnih partnera, kako bi suzbili pojavu krivičnih djela trgovine ljudima i pružili advekvatnu zaštitu i podršku svim žrtvama ovih krivičnih djela. Državno tužilaštvo će u okvirima svoje nadležnosti unaprijediti procedure postupanja u dokazivanju krivičnog djela trgovine ljudima, sa posebnim naglaskom na zaštitu i podršku žrtvama, uz zajedničko i koordinirano djelovanje sa svim državnim institucijama i nevladinim organizacijama”, kazao je vrhovni državni tužilac Marković.

Vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Vučković kazala je da Sporazum predstavlja uspješan primjer dugotrajne saradnje vladinog sektora, pravosuđa i nevladinih organizacija.

“Imajući u vidu uspješnost na operativnom nivou, koja je postignuta zahvaljujući širokom konsenzusu na najvišem nivou državnih organa na ovu temu, nalazim da je cjelishodno razmotriti zaključivanje Sporazuma i u drugim oblastima, konkretno seksualnog nasilja nad djecom”, zaključila je Vučković.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments