Izvor: Foto: Vlada CG

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović pokrenuo je aktivnosti na realizaciji projekta ugradnje solarnih panela na sjeveru Crne Gore, u skladu sa obećanjem koje je dao građanima Bijelog Polja na panel diskusiji o zagađenju vazduha u tom gradu koji je održan juče.

“Ministar Mujović je obavio konsultacije sa izvršnim direktorima Elektroprivrede Crne Gore i EPCG Solar gradnje, Ivanom Bulatovićem i Valerijom Saveljić, kao i predsjednikom Odbora direktora EPCG Milutinom Đukanovićem, koji su pozitivno reagovali na ovu inicijativu”, saopšteno je iz njegovog resora.

Tim povodom, kako se navodi, Mujović je uputio zvanični dopis ovim kompanijama da kreiraju poseban program radnog naziva Solar sjever, koji bi, u odnosu na program Solar 3000+, bio finansijski povoljniji i prihvatljiviji i za one sa manjom platežnom moći, kako bi se što veći broj građana sjevernih opština, a posebno onih koji imaju evidentne probleme sa zagađenjem, prijavilo za projekat i na taj način smanjili upotrebu uglja kao najvećeg zagađivača vazduha.

„Ovo je način da u velikoj mjeri riješimo uočeni problem, da proizvedemo nove KwH zelene energije i to na mjestu potrošnje, te da imamo potrebu punog angažmana i eventualnog prijema nove radne snage“, naveo je Mujović u dopisu upućenom energetskim kompanijama.

Ovo je prvi ali ne i jedini korak u skladu sa obećanjima ministra Mujovića da se nađu dugoročno održiva i za građane dostupna rješenja za problem zagađenja vazduha.

Pored novog projekta Solar sjever, ministar je istakao da će već od sljedećeg mjeseca, početkom marta, na raspolaganju biti sredstva za primjenu energetske efikasnosti u domaćinstvima, po povoljnim uslovima, i pozvao građane Bijelog Polja da se prijave.

„U ovoj fazi realno je raditi na energetskoj efikasnosti na nivou Crne Gore, jer je tada potrošnja neuporedivo manja, što je princip koji primjenjuje Evropa. Prvo treba napraviti infrastrukturu koja će omogućiti manju potrošnju. Želim da pošaljem jasnu poruku, nismo ravnodušni na probleme koji tište građane Bijelog Polja, ali i ostalih opština na sjeveru. Ova Vlada, na čelu sa premijerom Spajićem ima namjeru da jača poziciju sjevera, da radi na stvaranju boljih uslova života svih građana. To je naša želja, to je naša obaveza” rekao je Mujović, a da ne bi sve ostalo na izjavama, odmah nakon panela u Bijelom Polju, krenuo u realizaciju konkretnih mjera koje će na dužem roku omogućiti građanima ne samo čistiji vazduh, već i manje izdatke za električnu energiju i mogućnost novih zapošljavanja.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta