Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Foto: SDP

U trgovinama se osjeća nestašica određenih mliječnih proizvoda prije svega pasterizovanog jednodnevnog mlijeka, kazao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Budimir Mugoša.

Istakao je da naše mljekare nemaju dovoljno mlijeka zbog smanjenog otkupa od skoro dva miliona litara u odnosu na 2020. godinu i kao jednog od glavnih krivaca za to je označio bivše Ministarstvo poljoprivrede, na čijem čelu je bio Aleksandar Stijović.

Očekuje da će nabavka 1.500 junica ove i naredne godine zaustaviti pad proizvodnje mlijeka.

“Godinama imamo pad proizvodnje kao posljedicu loše politike u ovom sektoru ali osnovni krivac za nagli pad u posljednje dvije godine je neadekvatna reakcija prethodnog menadžmenta Ministarstva poljoprivrede koje je na apele proizvođača za pomoć uglavnom negativno odgovaralo i proteste karakterisalo kao političke”; kazao je Mugoša Pobjedi.

Prema njegovim riječima nekoliko mjera koje su preduzete ove godine su donekle popravile situaciju ali to je ,,daleko od dobrog“.

“Nadam se da će uvoz 750 junica ove godine kao još toliko iduće, uz nekoliko novih mjera podrške, barem zaustaviti pad proizvodnje mlijeka pa onda možemo razmišljati o povećanju”, rekao je Mugoša.

Vlada Srbije je 6. septembra donijela odluku o zabrani izvoza sirovog i pasterizovanog mlijeka, osim za Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Mugoša je naveo da se ostale kategorije mlijeka i mliječnih proizvoda normalno distribuiraju ili u neznatno smanjenom obimu.

Pojasnio je da se sirovo mlijeko koje se uvozi u Crnu Goru uvozi u cistijernama mljekara i služi kao sirovina za proizvodnju pasterizovanog mlijeka, jogurta i sireva.

“Više od polovine ukupne količine mlijeka i mliječnih proizvoda koji se potroše u Crnoj Gori se uvozi, ali nijesmo zavisni od uvoza iz Srbije, odakle dominantno uvozimo samo sirovo mlijeko i to manje od dva odsto ukupnih potreba mlijeka i mliječnih proizvoda”, saopštio je Mugoša.

On je upozorio da naše mljekare nemaju dovoljno mlijeka zbog smanjenog otkupa, pa nedostajuće količine pokušavaju nadomjestiti uvozom sirovog mlijeka.

“Kako tog uvoza nema a domaći farmeri sve manje proizvode, opstanak mljekara je ugrožen”, upozorio je Mugoša.

Izvor: Pobjeda

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta