Muči li vas gripa ili kovid?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Foto: pixabay

Tokom hladnijih mjeseci obično nam oslabi imunitet pa nas može mučiti prehlada, gripa ili neka druga bolest, a sada treba biti posebno oprezan s obzirom i na porast brolja oboljelih od kovida-19.

Ponekad može biti teško ustanoviti šta vas tačno od toga muči, posebno jer su mnogi simptomi koronavirusa i gripe slični. Kako ćete onda znati je li vaša dugotrajna gripa zapravo bila kovid?

I gripu i kovid uzrokuje prilično zarazna virusna infekcija koja može izazvati niz respiratornih simptoma. Nadalje, čak i neke vakcinisane osobe se mogu zaraziti koronavirusom i potom obično imaju blagi oblik infekcije pa mogu pomisliti da je zapravo riječ o prehladi ili gripi.

Gripa ove godine traje duže

Ove godine gripa kod mnogih traje duže nego ranijih godina i može izazvati prilično ozbiljne simptome zbog čega bi trebalo zatražiti medicinsku pomoć kako bi osoba bila sigurna je li riječ o gripi ili nečemu ozbiljnijem.

S obzirom na to da prošle godine nijesmo bili izloženi teškoj sezoni gripe, bolest ove godine kod brojnih osoba traje duže. Određeni simptomi mogu dugo potrajati, a kod nekih osoba traju kao i simptomi kovida-19.

Post-virusna slabost mogla bi uzrokovati dugotrajne simptome poput bolova u tijelu, groznice, umora, ostavljajući utisak da infekcija gripom traje prilično dugo.

Kako razlikovati simptome gripe i kovida?

S obzirom na povećan broj vakcinisanih osoba, neki se mogu zaraziti koronavirusom i imati blagi oblik bolesti, a da toga nisu ni svjesni. Međutim, ako ste se vakcinisali i protiv gripe i kovida, imajte na umu da bi to kroz šta prolazite mogla biti samo rutinska gripa i da patite od dugotrajnih simptoma.

S druge strane, ako ste primijetili da vam se simptomi pogoršavaju iz dana u dan i da vam temperatura ne popušta nekoliko dana, moguće je da ste se zarazili koronavirusom, piše Times of India. Kod oboljelih od kovida mogu se javiti i drugi simptomi kao što su bol u prsima i gubitak mirisa i ukusa.

Ako osoba nije vakcinisana protiv kovida, može imati više simptoma nego vakcinisana osoba, uključujući mučninu, poteškoće s disanjem, “moždanu maglu”, ekstreman umor i slično. Ako sumnjate na zarazu koronavirusom, trebali biste se testirati kako biste se na vrijeme počeli liječiti i kako ne biste širili virus dalje.

Izvor: TimesOfIndia/N1

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta