Mreža organizacija za zaštitu ženskih prava: Postupci Jelića neosnovani i pogrešni

Mreža organizacija za zaštitu ženskih prava Crne Gore, osudila je postupanje i izjave umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta, Janka Jelića i pozvala stručnu i opštu javnost a posebno nadležne državne institucije na hitnu reakciju.

Reagovanje Mreže organizacija za zaštitu ženskih prava Crne Gore prenosimo integralno:

Direktore Jeliću,

Odluka da zabranite izvođenje predstave “IzloŽene” u Nikšićkom pozorištu je alarmantna i neodgovorna, ukazuje na zloupoterebu autorita i pokušaj monopolizacije pozorišne scene, mišljena i tema. Vaša odluka prelazi granice umjetničke slobode i duboko zadire u osnovna ljudska prava i društvenu odgovornost.

Prvo, zabranom predstave i svojim obraćanjem aktivno podržavate kulturu nasilja i diskriminacije nad ženama. To nije pitanje umjetničkog izraza, već etike, ljudskih prava i društvene odgovornosti. Zabranom predstave postajete saučesnik u održavanju diskriminatornih patrijarhalnih normi koje su usmjerene protiv žena.

Vaše tvrdnje da je tema diskriminacije nad ženama “izlizana” i da su žene u Crnoj Gori te koje vrše diskriminaciju, ne samo da su uvredljive, već su potpuno neosnovane i pogrešne.

Zabrana izvođenja predstave “IzloŽene”, koja ističe različite oblike i forme diskriminacije i nasilja nad ženama, pokazuje nedostatak poštovanja prema svim ženama koje su izgubile život zbog partnerskog ili porodičnog nasilja, ženama koje su trpele ili trpe nasilje, i ženama koje se suočavaju sa diskriminacijom. Nedozvoljavanje izvođenja ovakve predstave ne samo da marginalizuje patnju i borbu žena koje su preživjele nasilje, već i šalje opasan signal da se ovakvi problemi mogu zanemariti ili prećutati.

Vaša izjava da je priča o diskriminaciji i nasilju nad ženama vid „angažovane propagande“ ne samo da je pogrešna, već je retrogradna i opasna. Vaš odgovor nezavisnoj teatarskoj sceni “Bunt”, gdje ste naveli da ste upoznati sa nepostojanjem diskriminacije nad ženama zbog toga što ste “slučajno” u braku, izrazito provokativan. Vaše bračno stanje i iskustvo, nije niti može biti mjerilo položaja ni žena ni muškaraca u Crnoj Gori, ali svakako sugeriše na fundamentalno nerazumevanje teme, umjetnosti i ljudskih prava, kao i negiranje nasilja nad ženama i diskriminacije.

Vaše postupanje ne samo da ograničava umjetnički izraz, već i negira potrebu za otvorenim razgovorom o ovim ključnim problemima. Umjesto podsticanja dijaloga i osvješćivanja, vaša odluka ograničava slobodu izražavanja i negira stvarnost s kojom se mnoge žene suočavaju svakodnevno. Umjesto što blokirate izvođenje predstave, trebalo bi da podržite umjetnost koja osnažuje i informiše, te doprinosi stvaranju boljeg i pravednijeg svijeta za sve nas.

Vaša uloga umjetničkog direktora pozorišta, uz vaše nedostatno razumijevanje umjetnosti i potreba crnogorske javnosti, izaziva ozbiljnu zabrinutost. Vaši postupci ne samo da ućutkuju glasove, već i ometaju napore u borbi protiv nepravde.

Pozivamo Vas da preispitate Vašu odluku i priznate važnost promovisanja dijaloga, svijesti i umjetničkog izraza u suočavanju sa rodno zasnovanim nasiljem i diskriminacijom i da preuzmete odgovornost za podsticanje dijaloga i promjena u našem društvu.

Očekujemo vašu hitnu reakciju i ispravku ove greške. Pozivamo sve relevantne aktere, umjetničku zajednicu, širu i stručnu javnost da se suprotstave ovakvom pristupu i podrže umjetnost koja hrabro izaziva društvene norme i nepravde.

Članice Mreže:
SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica
SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšć
SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Bijelo Polje
SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Berane
SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Plav
SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Ulcinj
Sigurna ženska kuća
Crnogorski ženski lobi
Centar za romske inicijative
Ženaka akcija
BinaFide Pljevlja

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments