AP

Foto: AP

Prijedlog ruskog predsjednika Vladimira Putina o prekidu vatre u Ukrajini Sjedinjene su Države odbacile nakon kontakata između posrednika, rekli su ruski izvori za Reuters.

Američki izvori kažu da nije bilo službenog kontakta te da se Vašington neće uključiti u razgovore koji ne uključuju Ukrajinu.

Putin je 2023. slao signale Vašingtonu preko posrednika, uključujući i arapske partnere na Bliskom istoku te da je spreman da razmotri prekid vatre u Ukrajini, rekli su ruski izvori.

Putin je predlagao zamrzavanje sukoba na sadašnjim linijama ratišta i nije bio voljan da prepusti ništa od ukrajinske teritorije pod kontrolom Rusije, ali u Kremlju su to vidjeli kao najbolji put prema nekoj vrsti mira.

“Kontakti s Amerikancima nijesu urodili plodom”, rekao je visoki anonimni ruski izvor upoznat s razgovorima krajem 2023. i početkom 2024.

Drugi ruski izvor koji je upoznat s kontaktima rekao je da su Amerikanci poručili Moskvi, preko posrednika, da neće razgovarati o mogućem prekidu vatre bez učestvovanja Ukrajine te su tako kontakti završili neuspjehom.

Treći izvor koji je upoznat s raspravama rekao je: “Sa Amerikancima se sve raspalo.” Izvor je rekao da Amerikanci njeisu htjeli da pritiskaju Ukrajinu. 

Kremlj, Bijela kuća,  State Department i Centralna obavještajna agencija (CIA) odbili su  da komentarišu ove navode.

Izvor: Index.hr

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta