gradski.me

NAJNOVIJE

Foto:

Zdravstvena ustanova Montefarm oglasila se povodom današnjeg teksta da se vrši kontrola rada i dokumentacija te ustanove. Iz Montefaram tvrde da posluju po zakonu.

Objašnjenje Montefarma prenosimo integralno:

Kontrola poslovanja i dokumentacija koju je Komisija Ministarstva zdravlja zahtijevala od MONTEFARM-a dostavljena je, ali je važno napomenuti da je Ministarstvo zdravlja uputilo iste zahtjeve svim javnim zdravstvenim ustanovama, a ne samo i isključivo MONTEFARM-u kako se iz prvih rečenica teksta može zaključiti.

Što se tiče optužbi za mobing, takođe je u medijima više puta demantovano, kao što i navodite u tekstu. Svi disciplinski postupci sprovedeni su u skladu sa odredbama Zakona o radu i Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu djelatost u kom su kvalifikovane lakše i teže povrede radnih obaveza.

Sama reorganizacija u apotekama podrazumijevala je i određene promjene u dijelu koji se tiče farmaceutskog kadra, što se ne može okvalifikovati kao mobing, a sprovedena je u cilju poboljšanja farmaceutske usluge koju pružamo građanima i samog poslovanja MONTEFARM-a.

Premještanje kadra i promjena upravnika/upravnica apoteka bila je opravdana naročito zbog činjenice da je većina njih rukovodila apotekama od 10-30 godina u kontinuitetu, poslujući negativno iz godine u godinu. Tokom 2023. godine raspoređeno je u druge apoteke ukupno oko 100 diplomiranih farmaceuta i farmaceutskih teničara, u skladu sa čl.47, stav 1, tačka 1 i 2 Zakona o radu („Sl.list CG“, br.074/19,008/21, 059/21,068/21i 145/21). Takođe, pojedine kolege su 10-15 godina radile isključivo u dežurnim apotekama, poput gđe Milene Marić (14 godina u kontinuitetu obavljala svoju profesiju u dežurnoj apoteci »Kruševac«), gdje su imale mogućnost zarade dodatnih mjesečnih primanja, te je jednostavno bila namjera i drugima pružiti iste uslove.

Da su navedene promjene bile opravdane, najpreciznje potvrđuju uporedni podaci od 15.06.2021.godine tj.datuma imanovanja g.Marinovića na mjesto direktora ZUACG MONTEFARM, gdje je evidentan rast poslovanja naše Ustanove, a koji su takođe dostavljeni i Ministarstvu zdravlja:

Montefarm
Montefarm

U dijelu koji se tiče isključivo poslovanja apoteka MONTEFARM kada je u pitanju promet parafarmacije odnosno preparata koji se NE IZDAJU na recept, zabilježeni su sljedeći rezultati:

Montefarm
Montefarm

Potom, javno dostupni podaci na portalu CRPS Poreske uprave, nakon oporezivanja takođe jasno pokazuju da su sprovedene reorganizacije bile opravdane:

Montefarm
Montefarm

Ukoliko se nadovežemo na dio teksta gdje se pominje obnova voznog parka i nabavke novih vozila za potrebe Ustanove, a koja je izvršena putem tendera odnosno otvorenog postupka javne nabavke br.320/1-1422 19.04.2022.g, iako je zabilježen rast prometa od oko 45% u 2023.godini u odnosu na 2021. sasvim je realno bilo očekivati povećanje potrošnje goriva. Međutim, upravo zahvaljujući nabavci novih vozila, dijelom hibridnih, potrošnja goriva je smanjena za oko 35%. U krajnjem, uzimajući u obzir rast prometa u navedenom periodu, ušteda goriva u 2023. g. u odnosu na 2021. je preko 93 odsto.

Dužni smo zbog javnosti, a naročito građana koji zavise od pravovremene i realne nabavke MONTEFARM-a, još jednom reagovati na konstantne prozivke zbog diskontinuiteta u nabavci i isporuci citostatika i ljekova uopšte.

Na osnovu aktuelne Liste ljekova, iskazanih potreba JZU i naših apoteka, a u skladu sa raspoređenim budžetskim sredstvima, MONTEFARM vrši nabavku shodno odredbama Zakona o javnim nabavkama što nam onemogućava direktan uvoz ljekova i medicinskih sredstava. Naravno, poseban problem su povremeni problemi u proizvodnji kada sam proizvođač nema dovoljne količine za naše tržište. Međutim, ukoliko nam se na vrijeme ne uplate budžetom opredijeljena sredstva kako bismo izmirili dugove prema dobavljačima, a u skladu sa potpisanim ugovorima, dobavljači obustavljaju sve isporuke što automatski dovodi do privremenih nestašica ljekova i medicinskih sredstava. Uplate od strane FZOCG, koje im obezbjeđuje Ministarstvo finansija, kasnile su npr.tokom jeseni prethodne godine, gdje je MONTEFARM uputio Fondu za zdravstveno osiguranje, u periodu od kraja avgusta do kraja novembra 2023.god.ukupno 11 URGENCIJA za hitnu uplatu sredstava zbog dugovanja dobavljačima u cilju sprečavanja nestašice ljekova i medicinskih sredstava.

Krajem 2023.g. uplaćena su sva sredstva, kao i ona opredijeljenja po posljedenjem rebalansu, te su dugovanja prema dobavljačima u potpunosti izmirena.

Prethodnih godina, svejdoci smo se, da su se konstantno prijavljivala dugovanja MONTEFARM-a prema dobavljačima, ali i je i u tom dijelu postignut zavidan uspjeh, o čemu govori sljedeći prikaz:

Montefarm
Montefarm

Dakle, 2022.godina i 2023.godina dug prema dobavljačima za nabavku ljekova i medicinskih sredstava iznosio je 0 EURA.

Posebno želimo da naglasimo da je izvršeno ulaganje i u infrastrukturu apoteka, sem skladišta i voznog parka, što je evidentno u skoro svim opštinama  u Crnoj Gori.

Da zaključimo, uzimajući u obzir navedene rezultate, uspješno poslovanje MONTEFARM-a najbolji je pokazatelj načina upravljanja, a rezultati su više nego jasni i vidljivi.

Izvor: CDM

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta