Search
Close this search box.

Za ekonomski oporavak

MMF odobrio 800 miliona dolara kredita Argentini

Međunarodni monetarni fond (MMF) otvorio je put Argentini da povuče 800 miliona dolara (USD) za pomoć u ekonomskom oporavku, objavivši da je program kreditiranja "čvrsto na pravom putu".
Ilustracija
Ilustracija

Argentina s MMF-om ima program vrijedan 44 milijarde USD, koji uključuje ekonomske ciljeve vezane uz rast, inflaciju i devizne rezerve.

MMF je u saopštenju naveo da je njegov Izvršni odbor dovršio osmu reviziju tog aranžmana, prenosi SEEbiz.

„Dovršavajući reviziju, Izvršni odbor ocijenio je da je program čvrsto na pravom putu, sa svim kvantitativnim kriterijima izvedbe ispunjenim do kraja marta ove godine“, objavio je MMF.

Iz MMF-a su dodali da će održavanje tog napretka zahtijevati poboljšanje kvaliteta fiskalnog prilagođavanja, preduzimanje koraka prema poboljšanom okviru monetarne i devizne politike, te sprovođenje reformi za rast.

Argentinska Vlada najavila je da će započeti razgovore s MMF-om o novom programu.

Odobrenje MMF-a dolazi nakon što je argentinski predsjednik, Javier Milei, koji je preuzeo dužnost u decembru, sproveo sveobuhvatne fiskalne reforme i oštro suzbio državnu potrošnju, kako bi se uhvatio u koštac s trocifrenom inflacijom, padom ekonomije i deviznim rezervama u minusu.

Promjene koje je uveo pomogle su Argentini da obnovi iscrpljene devizne rezerve, ostvari fiskalne suficite na početku godine i stabilizuje svoju valutu.

Argentinska mjesečna stopa inflacije u maju bila je najniža od 2022, pokazali su službeni podaci u četvrtak, oslabivši peti mjesec zaredom na 4,2 odsto, zahvaljujući mjerama štednje.

Ipak, tamošnja Vlada suočena je s izazovima, jer se privreda zaustavlja, a nivo siromaštva raste. U srijedu su u glavnom gradu izbili protesti zbog daljih reformi koje predviđaju budžetske rezove.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments