Foto: MKM

Međunarodni dan sigurnijeg interneta je prilika da zajedno sagledamo izazove sa kojima se suočavamo u digitalnom prostoru i promovišemo odgovorno ponašanje na internetu, saopšteno je iz Ministarstva kulture i medija,.

“U okviru Ministarstva posvećeni smo promociji medijske pismenosti, sajber bezbjednosti i odgovornom korištenju digitalnih medija”, naveli su iz tog resora.

U skladu sa ovim, dodaju, Ministarstvo kulture i medija želi istaći ključnu ulogu medijske pismenosti u promovisanju bezbjednog i odgovornog online ponašanja.

“U svijetu koji se sve više oslanja na digitalne medije i tehnologije, važno je da svaki pojedinac, bez obzira na uzrast, bude osposobljen da kritički procjenjuje informacije koje konzumira, prepoznaje lažne vijesti i razumije kako da zaštiti svoje podatke na internetu. To je osnova medijske pismenosti – sposobnost da se prepoznaju, analiziraju i evaluiraju informacije koje dolaze putem različitih medijskih kanala”, navode u saopštenju.

Kako su istakli, medijska strategija, koju smo nedavno usvojili, stavlja naglasak na jačanje medijske pismenosti među građanima i predstavlja sveobuhvatan okvir za promociju kritičkog razmišljanja, razvoj digitalnih vještina i prevenciju digitalnog nasilja.

“Ovim strateškim dokumentom predviđen je set aktivnosti usmjeren na jačanje medijske pismenosti, kao što je formiranje Nacionalnog savjeta za medijsku pismenost kako bismo uspostavili sistemsko planiranje i praćenje aktivnosti za unaprjeđivanje medijske pismenosti”, dodaju.

Takođe, kako su kazali, predvidjeli su i analizu nivoa medijske pismenosti po ciljnim grupama, izradu višegodišnjeg plana, obuke za donosioce odluka i medije te evaluaciju programa u školama.

“Predviđene su i inicijative za uvođenje predmeta medijska pismenost u sve srednje škole, modula na Filološkom i Filozofskom fakultetu te obuka za učitelje. Takođe, planira se analiza potreba za obukom istraživača iz medijske pismenosti u visokoškolskim institucijama”, navode.

Uz to, Ministarstvo kontinuirano radi sa relevantnim institucijama implementaciju najboljih praksi na jačanju otpornosti digitalne infrastrukture i prevenciji sajber napada.

“Uz zajednički angažman i odgovorno ponašanje, možemo stvoriti internet koji nije samo bezbjedan, inkluzivan i inspirativan za sve, već i jedan od najvažnijih alata za informisanje, komunikaciju i razvoj društva. Kroz kontinuirano ulaganje u medijsku pismenost, možemo osnažiti ljude da budu kritički mislioci i aktivni učesnici u digitalnom svijetu. Samo tako možemo ostvariti pun potencijal interneta kao prostora gdje se slobodno izražavamo, razmjenjujemo ideje i gradimo bolju budućnost”, zaključuju iz MKM-a.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta