Epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje (IJZ) Marija Božović kazala je da, iako je epidemijska situacija bolja, nema mjestu opuštanju. Kaže da je poštovanje osnovnih mjera potrebno i prije, ali i poslije vakcinacije. Napominje da nije sigurna da će postojati mogućnost izbora vakcine iz razloga medicinskih indikacija.

Ona je kazala da je nezahvalno davati prognoze o stabilizaciji epidemiološke situacije, jer nas je epidemija naučila da je nepredvidiva.

“U smislu da ne možemo znati da li će doći do daljeg poboljšanja, ili pak pogoršanja. To za sada ne možemo pretpostaviti. U svakom slučaju je najvažnije poštovanje mjera”, rekla je Božović u Jutarnjem programu TVCG.

Aktuelni podaci, kaže, ona pokazuju da smo bili odgovorni, da su se poštovale mjere, što uliva optimizam.

Napominje da nema mjesta opuštanju, jer se mjere moraju poštovati i kada se vakcinišemo.

“I prije vakcinacije, i nakon nje, za sada moramo poštovati preventivne mjere. Moramo spriječiti virus da dopre do nas”, istakla je ona.

Kaže da je više od 90.000 građana prijavljeno za vakcinaciju, i apeluje na stanovništvo da se vakciniše jer je to “jedino svjetlo na kraju tunela”.

Govoreći o strahu od vakcinacije AstraZenekom, te mogućnosti pada interesovanja za to cjepivo, Božović kaže da u Crnoj Gori postoji izražen medijski aspekt za vakcinaciju.

“Svi kad pročitamo te vijesti imamo strah i pitamo se šta ako se to meni desi. To je prirodno. Ali moramo da budemo svjesni da rizik ne postoji samo od vakcinacije, već i od toga kad sjednemo u automobil da li ćemo doživjeti udes. On je veći nego kad primimo vakcinu. Isto je kad popijemo neki lijek koji svakodnevno koristimo. Na primjer brufen ili aspirin. I kod njih postoje neželjena dejstva koja mogu biti smrtonosna. Ali to je jako malo, jedan na milion”, rekla je ona.

Svaka vakcina je, kaže, dobra, samo je bitno da bude dostupna.

Za sada ostaje na snazi odluka da vakcinacija bude dobrovoljna u Crnoj Gori, iako je u nekim zemljama ona postala obavezna: “Ljudi moraju shvatiti značaj vakcinacije i da prevaziđemo strah”.

Izvor: RTCG Portal

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta