Foto: Gradski.me

Osim lijepog vremena, početak proljeća građanima donosi i sezonske alergije. S obzirom da je Podgorica grad sa najvećom koncentracijom alergenog polena, doktori savjetuju da se tokom perioda polinacije ljekovi uzimaju na propisan način, ali i koriste mjere prevencije. Koncentracija polena u vazduhu najveća je u jutarnjim satima, pa se boravak u prirodi ili šetnja preporučuju u drugom dijelu dana.

Pacijenti koji imaju proljećnu alergiju najčešće se žale na iritacije na nivou očiju, nosa ili donjih disajnih partija, kaže specijalistkinja otorinolaringologije, doktorka Katarina Mitrović, za Gradsku RTV.

“Prije svega u vidu svraba očiju, curenja, suzenja, isto tako kijanja profuznog, svraba u nosu, opstrukcija u disanju, do simptoma koje se tiču donjih disajnih partija, u vidu otežanog disanja ili pak čujnog disanja”, objašnjava Mitrović.

Pacijentima se predlaže korišćenje terapije, odnosno ljekova koji ublažavaju simptome alergije, međutim, kako pojašnjava doktorka Mitrović, problem je nedovoljno doziranje.

“Obično se pacijentima preporučuju doze u vidu jedne tablete koje mogu da budu i veće, i neophodno je uzimati u jednom dužem periodu. Obično to pacijenti uzimaju u nekom periodu od 7 dana, a znamo da polinacija duže traje i to treba da traje cijelo vrijeme”, istiće Mitrović.

Osobama koje su osjetljive na polen, preporučuju se, navodi, i mjere prevencije.

“Kada je preko dana vrhunac, oni treba, ukoliko je moguće da borave u prostorima koji su zaštičeni od polena, po povratku iz spoljne sredine, umivanje, pranje ruku, skidanje garderobe… Takođe provjetravanje prostorija u kojima borave… Ali opet, tu imamo problem sa unošenjem polena iz spoljne sredine, tako da se u posljednje vrijeme preporučuju prečićivači vazduha koji su dobri za takve pacijente”, kaže Mitrović.

Homeopatska terapija se takođe pokazala djelotvornom, a uzima se prije perioda polinacije, kazala je Mitrović. Riječ je o tabletama polinola, koje pomažu pacijentima da vremenom izgube tegobe, ili da one budu značajno blaže.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta