Mitropolija crnogorsko-primorska: “Novosti” krivotvorile dio intervjua sa Joanikijem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Iz Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori saopštili su kako su beogradske “Novosti” krivotvorile djelove intervjua koje im je dao mitropolit crnogorsko-primorski SPC Joanikije.

Iz Mitropolije naglašavaju da je u intervjuu izmijenjeno posljednje pitanje koje odgovoru mitropolita Joanikija, kako ističu “daje potpuno drugačiji smisao i značenje, od čega se moramo ograditi”.

“Molimo čitaoce da obrate pažnju na sadržaj i smisao posljednjeg pitanja, kako je Vladici dostavljeno, zbog toga što se tek u tom kontekstu vidi da se ono odnosi samo na optužbe na račun Crkve koje dolaze iz Crne Gore, a ne iz Srbije, piše na sajtu Mitropolije koja je objavila intervjuu integralno”, navodi se u saopštenju.

Iz Mitropolije navode da je na pitanje “miješa li se Crkva u pitanja države? To spočitavaju oni iz bivšeg režima koji su izopšteni iz Pravoslavlja”, Joanikije odgovorio:

“Mi se kroz svoju službu brinemo za ljudske duše i za njihovo spasenje, za razvoj duhovnosti i vjerskog obrazovanja i za unapređenje kvaliteta života u cijelom društvu. U svim civilizovanim zemljama sa hrišćanskom većinom poželjno je da Crkva bude aktivni činilac društva. Ona kao baštinik vjekovnog duhovnog iskustva, predanja i znanja uvijek može i treba da pomogne široj društvenoj zajednici u razrešenju suštinskih životnih pitanja koja se tiču smisla života. Uvjeren sam da je takav odnos prema državi, ako hoćete i prema politici, ispravan s tim što nije dobro da se sveštena lica poistovijećuju sa bilo kojom strankom i stranačkim dnevnim politikama. Što se tiče onih koji nas blate i optužuju za sve i svašta pa i da se bavimo stranačkom politikom, meni je žao što su pali iz vjeronauke i što su se svojevoljno i zasluženo, nadam se privremeno, do njihovog pokajanja, našli van okrilja Crkve”.

Na sajtu Novosti je objavljeno izmijenjeno pitanje “često se od tzv. građanskih snaga i u Srbiji i u Crnoj Gori čuje da se SPC meša u državna pitanja. Ima li tu istine?”.

A i odgovor Joanikija je skraćen.

“U svim civilizovanim zemljama sa hrišćanskom većinom poželjno je da Crkva bude aktivni činilac društva. Ona kao baštinik vjekovnog duhovnog iskustva, predanja i znanja uvijek može i treba da pomogne široj društvenoj zajednici u razrješenju suštinskih životnih pitanja koja se tiču smisla života. Što se tiče onih koji nas blate i optužuju za sve i svašta, pa i da se bavimo stranačkom politikom, meni je žao što su pali iz vjeronauke i što su se svojevoljno i zasluženo, nadam se privremeno, do njihovog pokajanja, našli izvan okrilja Crkve”, glasio je odgovor Joanikija.

Izvor: CdM

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta