Ministarstvo zdravlja: Među šest novih, na listi i savremeni lijek za karcinom dojke

Foto: Gradski.me
Foto: Gradski.me

Foto: Gradski.me

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila revidiranu Listu ljekova. Revizijom je uključeno 11 generičkih ljekova za koje već postoji paralela na Listi ljekova, šest novih ljekova  koji se do sada nijesu nalazili na Listi, a proširene su indikacije za dva lijeka, saopštili su iz Ministarstva zdravlja.

Kako navode, proširenjem indikacija omogućiće se liječenje pacijentkinja oboljelih od trostruko negativnog karcinoma dojke, koje do sada nisu imale odgovarajućih terapijskih opcija, kao i liječenje pacijenata koji su oboljeli od karcinoma pluća.

„Novi ljekovi, koji se do sada nijesu nalazili na Listi ljekova, koristiće se i u terapiji bolesti gastrointestinalog trakta, sniženog rasta kod djece i redovnu imunizaciju stanovništva“, saopštili su iz ministarstva zdravlja.

Dodaju da je nova Lista ljekova donesena u skladu sa novom odlukom Ministarstva zdravlja o češćim revizijama medikamenata što doprinosi većoj inkluzivnosti i aktuelnosti terapije.

„Cilj donošenja Liste ljekova je stvaranje uslova da se zdravstvena zaštita odvija na što efikasniji i racionalniji način, uz obezbjeđivanje savremenih, bezbjednih, kvalitetnih i efikasnih ljekova na teret sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje“, zaključili su iz ministarstva zdravlje.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments