NAJNOVIJE

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma sprovodi kampanju „Ruralno, održivo, domaćinski” i poziva seoska domaćinstva da se prijave na nagradni konkurs koji se realizuje u tri kategorije i to, “Najbolje seosko domaćinstvo“, „Najbolja seoska domaćica“ i „Najbolji mladi seoski domaćin i “Najbolja mlada seoska domaćica”.

Ukupan nagradni fond koji je opredijelilo Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma iznosi 10.500 eura.

Novčane nagrade po kategorijama su: I Prva kategorija : „Najbolje seosko domaćinstvo“ – prva nagrada: 2.000, druga nagrada 1.500 eura i treća nagrada 1.000, eura.

“U kategoriji „Najbolje seosko domaćinstvo“, biramo seosko domaćinstvo, koje je izgrađeno u tradicionalnom i autentičnom stilu i koje odslikava kulturu i istorijsko nasljeđe tog područja, u kojima se pruža raznovrsna hrana, pića i napici iz pretežno sopstvene proizvodnje kao i druge vrste dodatnih sadržaja i usluga”, navode iz minista

Novčane nagrade za II Drugu kategoriju – „Najbolja seoska domaćica“ su: Prva nagrada: 1.500 eura, druga, 1.000 i treća nagara 500 eura.

“U kategoriji „Najbolja seoska domaćica“ biramo ženu – nositeljku aktivnosti koja u seoskom domaćinstvu unapređuje kvalitet usluga i ponudu za goste radi njihovog odmora i rekreacije, vrši pripremu i posluživanje toplih i hladnih jela i napitaka iz pretežno domaće proizvodnje”, objašnjavaju iz MInistartsva ekonomskog razvoja i turizma.

Novčane nagrade za III Treću kategoriju – „Najbolji mladi seoski domaćin“/ „Najbolja mlada seoska domaćica” su: Prva nagrada: 1.500.00 eura, druga nagrada 1.000 eura i treća 500 eura.

“U kategoriji „Najbolji mladi seoski domaćin“/ „Najbolja mlada seoska domaćica“ nagrađujemo muškarca-nosioca aktivnosti ili ženu/nositeljku aktivnosti do 40 godina, koji u seoskom domaćinstvu unapređuju kvalitet usluga i ponudu za goste radi njihovog odmora i rekreacije, vrše pripremu i posluživanje toplih i hladnih jela i napitaka pretežno iz domaće proizvodnje”, navode u saopštenju.

Za učešće na nagradnom konkursu potrebno je dostaviti sljedeću dokumentaciju:

a) Rješenje o odobrenju za obavljanje ugostiteljske djelatnosti vrste seoskog domaćinstva (kopija);

b) Rješenje o kategorizaciji seoskog domaćinstva (kopija);

c) Dokaz izdat od nadležnog organa o ostvarenom prometu (broju noćenja) za tekuću godinu i

d) Dokaz da seosko domaćinstvo evidentira promet putem fiskalnog servisa u skladu sa obavezama iz Zakona o fiskalizaciji o prometu proizvoda i usluga.

“Stavke a, b, c i d se odnose na sve tri kategorije”, objašnjavajhu iz ministartsva.

“Za kategorije II i III potrebno je dostaviti dokaz o radnom odnosu, a za kategoriju III potrebno je dostaviti kopiju lične karte.

Objava Nagradnog konkursa

Nagradni konkurs se objavljuje na internet stranicama: Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma i Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, kao i u jednom štampanom mediju.

Pravo učešća na Nagradnom konkursu imaju seoska domaćinstva koja su kategorisana do datuma objavljivanja ovog poziva, a rok za dostavljanje dokumentacije je 09.12.2022. godine do 14:00 časova.

Dokumentaciju je potrebno dostaviti elektronskim putem na e-mail adrese: anka.kujovic@mek.gov.me i mnerural@gmail.com.

Kontakt osoba u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma je Anka Kujović, broj telefona 020/446-271, e-mail anka.kujovic@mek.gov.me.

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma zadržava pravo da nakon dostavljene dokumentacije izvrši provjeru kod nadležnog poreskog organa da li je učesnik konkursa izvršio elektronsku fiskalizaciju.

Konačnu odluku na Nagradnom konkursu donijeće petočlani stručni žiri imenovan od strane ministra ekonomskog razvoja i turizma.

O datumu i mjestu svečanog uručenja nagrada, učesnici i javnost biće blagovremeno obaviješteni.

Cilj nagradnog konkursa

“Savremeni turistički trendovi odlikuju se sve većim usmjeravanjem ka ruralnim destinacijama, sve izraženijom personalizacijom, povećanim interesovanjem i značajnom tražnjom turista za nestandardnim turističkim proizvodima. Zbog toga je potrebno posvetiti mnogo više pažnje razvoju ruralnog turizma koji čini jednu od važnijih komponenti razvoja turizma i integralnog i održivog razvoja sela i ruralnih područja”, navodi se u saopštenju.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta