Ministarstvo energetike i rudarstva: Prema propisima EU trebalo bi da imamo najmanje 100 hiljada tona nafte u rezervi

Crna Gora je za formiranje naftnih rezervi obezbijedila 30 miliona eura od Evropske komisije, dok je za ostatak neophodno uvesti naknadu na maloprodajnu cijenu kako bismo obezbijedili potrebna sredstva. Naša zemlja prema propisima Evropske Unije trebalo bi da ima najmanje 100 hiljada tona nafte, potvrđeno je Gradskoj iz Ministarstva energetike i rudarstva.

Redovno snadbijevanje naftnim derivatima predstavlja ključno mjerilo za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 15 sa Evropskom unijom. Postojeći rezervoari u Baru biće adaptirani jer se trenutno nalaze u nezadovoljavajućem stanju kaže Direktorica direktorata za naftu i gas Zorana Sekulić.

,,Finansijska sredstva smo obezbijedili tokom prethodne godine od Evropske komisije kada je Crnoj Gori dodeljeno 30 miliona. Od tih sredstava predviđeno je da 7.5 miliona bude dodeljeno projektu koji se odnosi na snabdijevanje naftnim derivatima za strateške rezerve dok rekonstrukcija rezervoara prema procjeni iznosi nešto malo više od 1.5 milion eura, a ostatak sredstava do 7.5 miliona bi bio utrošen na kupovinu prvog dijela obaveznih rezervi“, kazala je Sekulić.

Za finansiranje obaveznih rezervi neophodno je uvesti naknadu na maloprodajnu cijenu, navodi Sekulić, i dodaje da moramo imati rezerve nafte za najmaje tri mjeseca.

„Potpuno smo svjesni  da će biti veća obaveza koja se odnosi na uvoz naftnih derivata jer Crna Gora nema rafineriju i nemamo proizvodnju. Naša obaveza je oko 100.000 tona, to je obaveza koju mi moramo ispuniti i čuvati u slučaju nekih nepredviđenih okolnosti“, kazala je Sekulić.

U Crnoj Gori četiri kompanije uvoze 96 odsto benzina i imaju obavezu formiranja rezervi, dok će male kompanije biti potpuno oslobođene, pojašnjava Sekulić. Ističe da je činjenica da se državna naftna kompanija Montenegro bonus bavi komercijalnom djelatnošču, dok je formiranje naftnih rezervoara predviđeno na neprofitnoj obavezi.

„Sama ta činjenica isključuje Montenegro bonus mogućnosti da formira rezerve. S druge strane kao privredni subjekt koji uvozi naftu ne uvozi  u količini koja bi je učlinila obveznikom kao što su ove četiri kompanije, s tog apsekta nije moguće da Montenegro bonus formira rezerve“, dodaje Sekulić.

Sekulić podsjeća da je trenutno jedini način da se sve sprovede, da dio rezervi formira država, a ostatak četiri uvoznika koji mogu kupiti gotovu robu ili uraditi rezervaciju. Ideja je da se kompletna obaveza kroz par godina prenese na Upravu za ugljovodonike, zaključuje Sekulić.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments