Milović u OFAC: Američke i crnogorske institucije da intenzivnije sarađuju na proširenju crne liste

Kroz zajedničku saradnju i analize treba raditi na proširivanju crne liste lica koja sprovode maligni uticaj, ocijenjeno je na sastanku ministra pravde Andreja Milovića i visokih predstavnika Službe za kontrolu imovine u inostranstvu (Office of Foreign Assets Control, OFAC)
Ministarstvo pravde
Foto: Ministarstvo pravde

“Centralna tema sastanka bila je jačanje saradnje crnogorskih i američkih institucija radi proširenja crne liste na lica koja sprovode maligni uticaj na Crnu Goru i destabilizuju institucije, kao i efikasnije identifikovanje i suzbijanje tih aktivnosti i malignih spoljnjih uticaja, te omogućavanja pravnog okvira za potpunu primjenu americkih sankcija u crnogorskom sistemu”, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Tokom sastanka, naglašena je važnost razmjene podataka i dokaza između crnogorskih institucija i OFAC-a.

Milović je, kako se dodaje, istakao spremnost Crne Gore da aktivno učestvuje u identifikaciji i targetiranju organizacija i pojedinaca koje učestvuju u destabilizaciji i podrivanju Crne Gore, te da pruži sve neophodne informacije kako bi se efikasno suzbile te aktivnosti, čime se doprinosi zajedničkim naporima u očuvanju bezbjednosti.

“Istaknuto je da kroz zajedničku saradnju i analize treba raditi na proširivanju crne liste lica koja sprovode maligni uticaj. To će rezultirati blokadom bankovnih računa i osnivanja kompanija povezanih sa tim licima, čime će se dodatno otežati njihovo djelovanje i umanjiti prijetnje po stabilnost Crne Gore. Na taj način će se omogućiti efikasnija borba protiv ilegalnih aktivnosti koje podrivaju političko-bezbjednosni, ekonomski i društveni sistem Crne Gore”, dodaje se u saopštenju.

Na sastanku je, navodi se, razgovarano o perspektivi obuka crnogorskog kadra od strane OFAC-a, kao i o mogućnosti postavljanja OFAC-ovih oficira za vezu u Crnoj Gori.

Ovi koraci bi, naglasio je Milović, značajno ojačali operativne kapacitete crnogorskih institucija, omogućili bržu i efikasniju razmjenu informacija te unaprijedili sposobnost Crne Gore da se suoči sa globalnim prijetnjama.

Milović je imao priliku da se detaljno upozna sa radom OFAC-a, institucije koja je od suštinskog značaja za sprovođenje američkih sankcija i finansijskih kontrola u cilju zaštite nacionalne sigurnosti i spoljnopolitičkih ciljeva SAD-a.

“Saradnja između Crne Gore i OFAC-a predstavlja ključni korak ka jačanju međunarodnih napora u borbi protiv kriminala i zaštiti nacionalne sigurnosti, te će dodatno osnažiti kapacitete crnogorskih institucija u očuvanju stabilnosti zemlje”, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments