Search
Close this search box.

Milović: SAD nastavljaju da podržavaju reformu pravosuđa i borbu protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije

Ministar pravde Crne Gore, Andrej Milović, tokom prvog dana radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama održao je veoma značajne sastanke sa visokim predstavnicima SAD-a, Kolin Hajland, zamjenicom Gabrijela Eskobara, Demijanom Smitom, direktorom za Evropu i Aziju Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona u State Departmentu, Džefom Flikenom, programskim službenikom za Crnu Goru, i Džonom Vilijamsom, oficirom za Crnu Goru u State Departmentu.
foto: Ministarstvo pravde

“Tokom sastanaka, prepoznat je i priznat značajan progres Crne Gore u ispunjavanju EU agende, posebno u radu Ministarstva pravde na poglavljima 23 i 24”, navodi se u saopštenju.

Ministar Milović je informisao američke predstavnike o aktivnostima Vlade Crne Gore usmjerenim ka ulasku u Evropsku uniju, izražavajući očekivanje da će Crna Gora dobiti pozitivan Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) krajem juna te dobiti završna mjerila, čime će biti otvoren put ka članstvu u EU.

“Američki predstavnici su potvrdili snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država ulasku Crne Gore u Evropsku uniju, ističući važnost stabilnosti, bezbjednosti i ekonomskog prosperiteta Crne Gore za region. Naglasili su i kontinuiranu podršku razvoju pravosuđa i vladavine prava u Crnoj Gori”, ističe se.

Ministar Milović je zahvalio na dosadašnjoj pomoći i kontinuiranoj uspješnoj saradnji sa Ambasadom SAD-a i na programima podrške pravosuđu koje SAD pruža.

Poseban fokus tokom sastanaka stavljen je na jačanje ljudskih i institucionalno-prostornih kapaciteta pravosudnih institucija kako bi se osnažile, te na unapređenje specijalnih pravosudnih institucija i očuvanje njihovog kredibiliteta.

Podržani su i predloženi projekti Ministarstva pravde, uključujući stvaranje Nacionalnog centra za upravljanje dokazima, što će dodatno jačati kapacitete, kredibilitet i nezavisnost pravosuđa.

Ministarstvo pravde, istakao je Milović, podržava rad Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), što je od ključnog značaja za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ovi sastanci, zaključeno je, predstavljaju još jedan veoma značajan i konkretan korak u jačanju savezništva između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, te potvrđuju posvećenost obje strane stabilnosti i napretku međusobnih odnosa.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments