Milović: Ne očekujem da će Hrvatska blokirati naš put ka EU, mi smo partneri

Foto: Gradski.me
Foto: Gradski.me

Foto: Gradski.me

Ministar pravde Andrej Milović vjeruje da će Crna Gora ući u Evropsku uniju 2028. godine, a kako je kazao za hrvatski Večernji list, ne očekuje da će Hrvatska blokirati naš put ka Uniji.

“Ako ispunimo sve zadatke, što sam siguran da hoćemo jer znam kako ova vlada radi i što nam je cilj, vjerujem da će Crna Gora ući u EU 2028. godine. Svi smo tome maksimalno predani i uopšte ne razmišljamo o planu B, ne zanima nas bilo kakav drugi scenario. Što se tiče Hrvatske, ona je naš iskren partner. Nadam se i vjerujem da neće staviti sitne bilateralne probleme ispred tog puta, ispred onoga što je strateški važno i Crnoj Gori i Hrvatskoj, a to je da mi budemo uređena, evropska zemlja i kao takva dobar komšija i iskren saveznik Hrvatskoj”, kazao je Milović, za Večernji list.

Podsjeća da je Hrvatska ranije rekla da neće Crnoj Gori biti ono što je Zagrebu bila Slovenija tokom pregovora o članstvu u EU.

“Nadam se da će to ispoštovati, a da ćemo preko određenih komisija i u najboljem duhu saradnje i savezništva riješiti probleme. Ponavljam, ovdje je riječ o strateškim pitanjima, i nikome, ni Crnoj Gori ni Hrvatskoj, nije u interesu da stvari idu drugačijim tokom”, ističe Milović.

On poručuje i da je Crnoj Gori potrebna saveznička ruka Hrvatske, čija su nam evropska iskustva potrebna. Ministar vjeruje da će tako biti i u budućnosti, jer kako kaže, Hrvatsku vodi zrela politika.

“Mislim da je interes države Hrvatske i hrvatskog naroda da Crna Gora uđe u EU, jer to znači da je njen južni komšija dio Evropske unije što sa sobom povlači mnogo toga dobrog. Mislim da je mnogo bolje imati evropskog komšiju nego nekoga izvan tog sistema. Ulazak u NATO, recimo, bio je jako dobra odluka crnogorske politike i to je bio vizionarski potez”, kazao je Milović za Večernji list.

Kada je riječ u NATO-u ministra podsjeća da sada Crna Gora ima garanciju da je napad na Crnu Goru napad na Alijansu, što je kako dodaje, za državu koja ima 620.000 stanovnika veoma važna stvar.

“Na praktičnom nivou koji građane najviše zanima ako mi uđemo u EU, na primjer, nećemo kod Dubrovnika imati tri sata čekanja na granici, ljeti i četiri sata, i turisti iz Crne Gore će moći da uđu u Hrvatsku bez čekanja, a turisti iz Dubrovnika u Herceg-Novi, u Boku i to će napraviti cirkulaciju. Oni će ostavljati novac i u Dubrovniku i u Hrvatskoj, i u Crnoj Gori”, kazao je Milović.

Ističe i da je sa hrvatskim zvaničnicima, tokom posjete toj državi, razgovarao o više tema.

“Ukratko, zaključak zaista konstruktivnog razgovora s ministrom Grlićem Radmanom jeste da je interes i Crne Gore i Hrvatske da imamo najbolje moguće odnose u svim aspektima, da pitanja rješavamo u prijateljskom i savezničkom duhu. Hrvatska nam je dosta pomogla i pomaže nam na evropskom putu, pokazala je zaista prijateljski odnos i mi želimo uzvratiti na isti način. Moj je snažan utisak, pogotovo nakon ove posjete Zagrebu, da se u Hrvatskoj itekako ima sa kim razgovarati, da su to veoma ozbiljni i dobronamjerni ljudi”, poručio je Milović.

Govoreći o aferi tunel, ministar je kazao kako je najveća tragedija što još ne znamo što je tu prava istina.

“Istraga nije završena. Mi ne znamo gotovo ništa. Imamo neke osumnjičene, ali ne znamo što je uzeto. Možda je neko ukrao pištolje, drogu ili neke druge dokaze iz raznih predmeta kako bi zamaskirao trag, a ustvari izvukao neki bitan dokument ili nešto slično. To se još ne zna. Ono što pouzdano znamo i vidimo i što nema dileme jest da je taj tunel propast crnogorskog bezbjednosnog sistema i dokaz da se on urušio”, kazao je Milović.

Izvor: RTCG/Večernji list

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments