Foto: MP

Uzimajući u obzir izazove sa kojima se susreće region, posebno u kontekstu suočavanja sa prošlošću i ostvarivanja pravde, podrška radu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) na rasvjetljavanju ratnih zločina je neupitna, kazao je ministar pravde Crne Gore, Andrej Milović, na sastanku sa komesarkom Savjeta Evrope (SE) za ljudska prava, Dunjom Mijatović.

On je naglasio da je Crna Gora, kao potpisnica Ljubljansko – haške konvencije, odlučna da se na pravi način sprovede proces suočavanja s prošlošću, čemu svjedoči i odlična saradnja sa Međunarodnim Rezidualnim Mehanizmom za krivične sudove.

Milović je kazao da je Crna Gora uspostavljena kao građanska država koja baštini vrijednosti multietničkog, multikonfesionalnog i multikulturalnog karaktera, te da je opredjeljenje za očuvanje ovih vrijednosti neupitno.

“Takođe, ministar je istakao značaj saradnje sa komesarkom Mijatović u njenim aktivnostima usmjerenim ka zaštiti najranjivijih grupa, kao i fokus na pitanja slobode medija, zaštitu životne sredine, rodnu ravnopravnost i prevenciju rodno zasnovanog nasilja, što su, kako je kazao, ključni prioriteti Ministarstva pravde i 44. Vlade Crne Gore”, navodi se u saopštenju

Ministarstvo pravde posvećeno radi na izmjenama legislative po instukcijama iz Brisela, kako bi Crna Gora za vrijeme belgijskog predsjedavanja ispunila uslov za usvajanje Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR).

Milović je komesarku Mijatović detaljno upoznao sa ključnim aktivnostima i inicijativama koje Ministarstvo pravde sprovodi u cilju ispunjavanja EU standarda u oblasti pravosuđa.

“Radimo na izmjenama i dopunama čitavog seta zakona koji će naše zakonodatsvo učiniti efikasnim i potpuno kompatibilnim sa pravnom tekovinom EU, kako bi, zahvaljujući i reformama i unapređenju pravosudnih institucija, naš pravosudni sistem postao potpuno spreman za pristupanje Crne Gore EU”, kazao je ministar.

Na sastanku između ministra pravde i komesarke za ljudska prava SE izražen je jasan stav o neophodnosti nastavka aktivnosti na unapređenju slobode izražavanja i slobode medija u Crnoj Gori, kao osnove demokratskog društva.

“S tim u vezi, ministar Milović ponovio je podršku Platformi Savjeta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbjednost novinara i informisao komesarku da je Crna Gora, nakon pet godina, početkom novembra 2023. zatvorila 4 slučaja napada na novinare. Takođe, ministar je informisao komesarku Mijatović da Vlada Crne Gore intenzivno radi na pripremi novih medijskih zakona, uz podršku Savjeta Evrope”, dodaje se.

Takođe, iskazano je zadovoljstvo kontinuiranim intenzitetom dijaloga i saradnje na najvišem nivou između Crne Gore i Savjeta Evrope, kao i posvećenost obje strane unapređenju vladavine prava, zaštiti ljudskih prava i očuvanju demokratskih vrijednosti.

Na kraju sastanka, ministar Milović izrazio je zahvalnost komesarki Mijatović za njen doprinos u zaštiti ljudskih prava i promociji demokratskih vrijednosti, te joj čestitao na ostvarenim rezultatima i uspješnoj saradnji.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta