Investicije u pravosuđe su planirane u iznosu između 100 i 200 miliona eura, što, osim Palate pravde još podrazumijeva i novu zgradu Tužilaštva, izgradnju novog modernog zatvora u Mojkovcu, te modernizaciju sudnica koje ne zadovoljavaju standard i potrebe, kazao je ministar pravde Crne Gore Andrej Milović u toku današnjeg susreta sa rezidentnim koordinatorom UN u Crnoj Gori, Piterom Lundbergom.

Sastanak je, kako je saopšteno iz resora, obilježen konstruktivnom razmjenom stavova i jasnim tezama koje naglašavaju važnost saradnje između Crne Gore i UN-a.

Ministar Milović je istakao izuzetno važnu ulogu UN-a kao partnera, posebno izdvajajući odličnu saradnju Ministarstva pravde sa UNOPS-om na projektu Palate pravde.

Naglasio je da su sve UN agencije od “izuzetnog značaja za Crnu Goru”.

“Investicije u pravosuđe su planirane u iznosu između 100 i 200 miliona eura, što, osim Palate pravde još podrazumijeva i novu zgradu Tužilaštva, izgradnju novog modernog zatvora u Mojkovcu, te modernizaciju sudnica koje ne zadovoljavaju standard i potrebe. Osim toga, krucijalno važan projekat je i digitalizacija pravosuđa, koja će na znatno viši nivo podići efikasnost pravosudnog sistema”, kazao je ministar.

Ministar je takođe naglasio potrebu za reformom legislative kako bi se osigurao efikasan pravni sistem.

“Izmjene Zakonika o krivičnom postupku i zakona o državnom i specijalnom tužilaštvu su prioritet, s nadom da će ove promjene brzo dobiti podršku u Skupštini, jer je krajnji cilj ostvarivanje mjerljivih rezultata”, kazao je Milović.

Iz MP su kazali da Lundberg je naglasio  prioritete agencija UN u Crnoj Gori koji obuhvataju ekonomski razvoj, socijalnu inkluziju, obrazovanje, zdravlje, vladavinu prava i ljudska prava.

“Ujedinjene nacije ostaju posvećene pružanju podrške Crnoj Gori u ostvarivanju ciljeva Agende 2030. Na tom putu veoma je važno postizanje standarda EU kao mjerila ostvarivanja Ciljeva održivog razvoja”, kazao je Lundberg, ističuči snažnu sinergiju između Agende održivog razvoja i procesa EU integracija.

Iz tog ministarskog resora su kazali da u oblasti ljudskih prava, naglašena je potreba suočavanja sa prošlošću, sa akcentom na ratne zločine i izručivanje optuženih za ratne zločine zemljama koje ih potražuju.

Na sastanku je posebno naglašena potreba za borbom protiv diskriminacije i govora mržnje kao i važnost zaštite djece od nasilja, jedan je od zaključaka.

“Ovaj sastanak predstavlja još jedan korak ka jačanju partnerstva između Crne Gore i UN-a, sa jasnim fokusom na ostvarivanje zajedničkih ciljeva i unapređenje pravosudnog sistema u skladu sa najvišim standardima”, kazali su iz MP.

Sastanku je prisustvovala i savjetnica UN za ljudska prava Anjet Lanting.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta