Foto: Gradski.me

Foto: Gradski.me

Međusobne optužbe ministra pravde i šefa SPO-a koje su se mogle čuti na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu, pokrenule su brojna pitanja. Nakon tvrdnji prvog čovjeka Specijalnog policijskog odjeljenja da ministar pravde Andrej Milović ima kontakte sa osobama iz kriminalne sredine, Milović je istakao da ne može da zna ko su bezbjednosno interesantne osobe dok ga država ne obavijesti.Već dva mjeseca ne može da dobije kako je naveo SOCTA-u, kako bi znao ko je koji klan, ko radi za koga, ko je sa kim, da bi mogao, poručuje, da sebi kreira putanje kretanja. Bivši ministar unutrašnjih poslova poručuje da to dovoljno govori koliko povjerenje u Milovića imaju njegove kolege iz Vlade.

Ministar pravde ne može da zna ko su bezbjednosno interesantne osobe dok ga država ne obavijesti. To je nedavno poručio gostujući na televiziji A PLUS. Ističe da se dva puta obraćao koordinatoru službi Aleksi Bečiću, te da već dva mjeseca ne može da dobije dokument SOCTA.

Mada ga je šef SPO-a optužio za bliske veze s organizovanim kriminalnim grupama, Milović navodi da mu je upravo SOCTA neophodna da bi, znao ko su bezbjednosno interesantne osobe koje treba izbjegavati.

A iz Bečićevog kabineta ističu da je ministar još sredinom januara dobio odgovor, te da mu je procedura dobro poznata.

“Klasifikovanu verziju SOCTA dokumenta dostavlja Uprava policije po unaprijed utvrđenoj listi ograničenog broja korisnika. Među korisnicima nema najvećeg broja članova Vlade, kao ni Vijeća za nacionalnu bezbjednost. O svim zahtjevima koji se upućuju Birou za operativnu koordinaciju, mimo onih definisanih po funkcionalnom principu, ne odlučuje koordinator, niti bilo koji pojedinac, već Biro”, navode u saopštenju iz Kabineta potpredsjednika Bečića.

Da je malo onih koji mogu doći u posjed SOCTA-e, dokumenta kojim su obuhvaćene organizovane kriminalne grupe i najveći broj bezbjednosno interesantnih osoba, navodi i bivši ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Ističe i da to što Miloviću njegove kolege iz Vlade ne žele da ustupe SOCTA-u, dovoljno govori o povjerenju koje imaju u njega.

“Zaista, kakvo mišljenje imaju u odnosu na to što bi on mogao kad bi došao u posjed tog dokumenta da uradi. U svakom slučaju negdje možda i funkcionalno, kao član VNB, ali i opet ministar pravde, možda i dođe u situaciju da dobije taj dokument, ali kažem ne znam da li bi to bilo najbolje za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije ili bi to više pomoglo onima koji su s druge strane zakona”, kaže Adžić.

Komentarišući optužbe sa sjednice Odbora, Milović je na televiziji A PLUS naveo da je bio pozvan na slavu na kojoj je bilo 100 osoba, a da mu je zatim rečeno da je među njima bilo pet do 10 bezbjednosno interesantnih lica s kojima nije povezan, osim što su bili u istoj prostoriji.

No i drugim optužbama nema kraja, pa se njima bavi i tužilaštvo.

Izvor: RTCG

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta