Foto: Gradski.me

Foto: Gradski.me

Milivoje Katnić, bivši glavni specijalni tužilac koji se nalazi u pritvoru u Spužu, stupio je danas i u štrajk žeđu, kao oblik ultimativnog protesta zbog toga što Specijalno državno tužilaštvo u kontinuitetu krši njegova ljudska prava i pokušava da ga na sve načine isključi iz procesa istrage i onemugući ga da saslušava svjedoke.

Prema informacijama Pobjede, na zahtjev SDT-a angažovana su protekle sedmice dva vještaka psihijatrihske struke da procijene da li je Katnić u stanju da prati istragu i učestvuje u saslušavanju svkjedoka, što je on tražio od prvog dana.

Nakon što su dva vještaka konstatovala da je Milivoje Katnić, iako duže štrajkuje građu, ,,nepomućene percepcije i sposoban za rasuđivanje“, specijalni državni tužilac Miloš Šoškić je zatražio da se angažuje – i treći vještak. To je bio razlog, kažu izvori Pobjede iz UIKS-a, da se Milivoje Katnić odluči na posljednji i očajnički korak: od danas u 13 sati počeo je i štrajk žeđu, što mu dodatno ugrožava život.

Zdravlje Milivoja Katnića, koji je prije četrdesetak dana preležao plućnu emboliju, dodatno je narušeno štrajkom glađu na koji se odlučio još 14. aprila, kada mu je određen pritvor do 30 dana.

Nakon 23 dana gladovanja, njegovo zdravstveno stanje je značajno pogošano, a prije sedam dana je na kratko boravio u Kliničkom centru jer je prestao da uzima ljekarsku terapiju, ogorčen nereagovanjem vrha SDT-a na njegove pismene pritužbe što mu se ne dozvoljava da saslušava svjedoke.

Tek nakon toga je specijalni državni tužilac Vladimir Novović odobrio da se saslušaju trojica svjedoka koje je predložio Katnić, ali je u međuvremenu, očigledno, Specijalno državno tužilaštvo tragalo za drugim načinima da Katniću uskrati mogućnost da prati istragu.

Izvor: Pobjeda

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta