Milatović sa Bauerom: Crna Gora je posvećena članica NATO, planirana dalja ulaganja u odbrambeni sistem

Foto: Kabinet predsjednika

Crna Gora je posvećena glavnim spoljnopolitičkim ciljevima, prevashodno kada se radi o kredibilnom članstvu u NATO, kao i ubrzanju evropskih integracija naše zemlje – poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na sastanku sa predsjednikom Vojnog komiteta NATO Robom Bauerom koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Dodao je da su stabilnost i bezbjednost Zapadnog Balkana posebno važni i naglasio ključnim to što Alijansa prepoznaje strateški značaj regiona, poručivši da se evropska i evroatlantska orijentacija regiona moraju čuvati i dodatno podsticati.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Milatović je ukazao da je Crna Gora u budžetu za 2024. godinu namijenila dva odsto BDP-a za rashode za odbranu, od toga 35 odsto za modernizaciju i da je planirano da se nastavi sa daljim ulaganjima u odbrambeni sistem naše zemlje.

Predsjednik Vojnog komiteta NATO-a Rob Bauer je naglasio da je Crna Gora dobar i pouzdan saveznik Alijanse i izrazio zadovoljstvo što boravi u zvaničnoj posjeti našoj državi.

Dodao je da u trenucima složene bezbjednose situacije na Istoku, NATO veoma cijeni vojnu i političku podršku Crne Gore Ukrajini i naglasio važnost toga što je naša zemlja prepoznala značaj zajedničke i odlučne reakcije po pitanju ruske agresije na tu zemlju.

Sagovornici su, dodaju u Milatovićevom kabinetu, konstatovali da je rat u Ukrajini potvrdio ulogu koju NATO ima za širu globalnu bezbjednost, te da je izražavanjem solidarnosti sa partnerima i među državama članicama demonstrirano puno jedinstvo Alijanse.

Milatović je podsjetio na značaj daljeg jačanja političke i praktične podrške NATO-a i EU u oblasti reformi, regionalnog mira i bezbednosti što, kako je kazao, doprinosi opštoj otpornosti regiona na sve izazove sa kojima se mi kao dio međunarodne zajednice suočavamo.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments