Više od 580 ljudi ubijeno je u demonstracijama protiv vojske, koja je pučem preuzela vlast 1. februara čime je završio kratak period građanske vlasti u državi gdje oružane snage igraju veliku ulogu.

Mijanmarska vojska u srijedu je pucala na demonstrante, ubivši ih najmanje 13, prenose tamošnji mediji na dan kad su najvećim gradom Yangonom odjekivale manje eksplozije, a tvornica u kineskom vlasništvu je zapaljena.

U Yangonu se, prenose agencije, čulo najmanje sedam malih eksplozija, uključujući kod vladinih zgrada, u vojnoj bolnici i trgovačkom centru. Za sada nema izvještaja o žrtvama te niko nije preuzeo odgovornost.

Američka ambasada u Yangonu saopštila je da je dobila izvještaj o ručno izrađenim “zvučnim bombama“, odnosno vatrometima, kojima je cilj stvaranje buke, ali bez prevelike štete. Demonstranti smatraju da Kina podržava vojnu huntu, a prethodni mjesec napadnute su 32 kineske tvornice u Yangonu. Mijanmar je važan dio kineskog multinacionalnog infrastrukturnog projekta “Pojas i put”.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta