Bivši suvlasnik “Bemaksa” Aleksandar Mijajlović negirao je na saslušanju u Specijalnom državnom tužilaštvu navode da je organizovao kriminalnu grupu koja se bavila krijumčarenjem cigareta.

Tužilaštvo ga tereti da je velike količine cigareta nabavljao iz inostranstva, ali Mijajlović tvrdi da u Dubai često putuje zbog privatnog posla.

Specijalno državno tužilaštvo tvrdi da je Mijajlović na kriptovanoj skaj aplikaciji koristio pin 50IQOW. On, međutim, tvrdi da kriptovani telefon nikad nije koristio. U nekim presretnutim komunikacijama, prema tvrdnjama tužilaštva, Mijajlović je komunicirao i sa bivšim službenikom ANB-a Petrom Lazovićem, kojem je, kako tvrde, prodavao cigarete. Mijajlović je tužiocu priznao da je komunicirao sa Lazovićem, ali, kako je pojasnio, preko “uobičajenih telefona”.

U spisima predmeta protiv Mijajlovića i grupe i prepiska Lazovića i Milovića: “Za komad se u Dubai kida ruka, to je doživotna robija”, prenosi Portal Dan.

Rekao je i da od preostalih sedam osumnjičenih poznaje samo Dejana Jokića jer je od njega kupovao namještaj. SDT je upravo Jokića označilo kao glavnog saradnika za nabavku, dopremanje i dalje preprodavanje cigareta.

Crnogorski istražitelji su “skaj” prepiske na osnovu kojih su pokrenuli istragu dobili posredstvom Europola, a naveli su više dokaza koji potvrđuju sumnju da iza pina 50IQOW stoji Mijajlović. Jedan od dokaza, između ostalog, jesu poruke u kojima drugi osumnjičeni ugovarajući šverc spominju osobu sa nadimkom Aco. Mijajlović je tužiocu objasnio da to jeste njegov nadimak, ali da ga ukućani zovu Saša. Pojasnio je i da je 90-ih godina bio zaposlen u državnoj firmi koja se bavila poslovima tranzita cigareta, pa ga od tada prati priča da se bavi švercom, što je on izričito negirao.

Osim Mijajlovića, u istoj akciji su po nalogu SDT-a uhapšeni i njegovi navodni saučesnici Dejan Jokić, Zoran Đukanović, Golub Vojinović i policajci Dragan Backović, Milenko Rabrenović, Radoje Rabrenović i Mirko Mijušković.

Prema tvrdnjama SDT-a, pored Mijajlovića postoji još jedan organizator kriminalne grupe koji zasad nije identifikovan. Kako se sumnja, kriminalne grupa djelovala je od 2019. do 2021. godine, i to u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i drugim zemljama.

Specijalno državno tužilaštvo donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv okrivljene grupe, koja je sačinjena na 69 stranica. Gotovo čitava, osim podataka o osumnjičenima i opisa radnji koje im se stavljaju na teret, sastoji se od podataka o turama cigareta za čije krijumčarenje se terete. Na oko 60 stranica navedeni su datumi nabavki i predaje cigareta, njihova količina i lica koja su u tome učestvovala.

Prema tvrdnjama SDT-a, cigarete su nabavljane u inostranstvu, uglavnom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. U Crnu Goru su dopremane velike količine, čak i do sedam kontejnera. Neocarinjene cigarete skladištene su u Luci Bar, odakle su predavane i razvožene dalje, najčešće do Bosne i Hercegovine.

Uhapšeni se terete za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, zloupotreba službenog položaja i pranje para. Na saslušanju u SDT-u svi su negirali krivicu. Ipak, tužilac Miroslav Turković odredio im je zadržavanje, a sudija za istragu Višeg suda u Podgorici jednomjesečni pritvor.

U spisima predmeta nalazi se i “skaj” prepiska odbjeglog policijskog službenika Ljuba Milovića i Petra Lazovića. Oni se sumnjiče da su počinili više teških krivičnih djela radeći za “kavački klan”, zbog čega se Lazović nalazi u pritvoru, a za Milovićem je raspisana međunarodna potjernica.

Komunikacija između dvojice policijskih službenika, između ostalog, odnosila se i na interesovanje Lazovića koliko košta “komad” u Dubaiju. U ranije pokrenutim istragama protiv Milovića i Lazovića utvrđeno je da se komunikacija o “komadu” odnosi na kokain. Nakon njihovih razgovora, Lazović se oko nekih “detalja” raspitivao i kod Mijajlovića.

Policajca sumnjiče da je iz dva puta prenio 200.000 eura

Tužilaštvo tereti Backovića i Vojinovića za krivično djelo pranje para. Backović se sumnjiči da je 12. februara 2020. godine, na zahtjev Vojinovića, kod jednog restorana u Trebinju od zasad nepoznatog lica preuzeo 86.300 eura koje potiču od šverca cigareta. Ovaj policajac je, kako se sumnja, novac prenio preko granice ne prijavljujući ga policiji, nakon čega ga je predao Vojinoviću.

Nakon toga, 5. marta 2021. godine, kako tvrde iz SDT-a, Backović je na istom mjestu od iste neidentifikovane osobe preuzeo 114.000 eura, koje je na isti način nelegalno unio u Crnu Goru i predao Vojinoviću.

Izvor: Dan

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta