Mihailović: Evidencija o vršnjačkom nasilju u školama se ne vodi adekvatno

gradski

Foto: Gradski.me

Iako je problem vršnjačkog nasilja u školama postao izražen, preciznih podataka nema, jer se evidencija koja je obavezna za sve škole u Crnoj Gori ne vodi na adekvatan način, ocijenila je Kristina Mihailović iz Udruženja roditelji, za Gradsku RTV. Poručuje i da su istraživanja NVO sektora pokazala da je svako četvrto dijete bilo žrtva vršnjačkog nasilja.

Problem vršnjačkog nasilja, naročito u posljednje vrijeme, pokazuje da je Crna Gora ušla u crvenu zonu, odnosno da škole ne primjenjuju mjere zaštite propisane zakonom, navode iz Udruženja roditelji.

„U prethodnih nekoliko godina više istraživanja, koje su radile konkretno NVO, među kojima je i Udruženje roditelji zajedno sa Juventasom, pokazalo je da 25 odsto, odnosno svako četvrto dijete i u osnovnim i u srednjim školama, je imalo iskustva sa vršnjačkim nasiljem“, kazala je Mihailović.

Udruženje je, na odgovornost roditelja u konkretnim slučajevima, ukazivalo u više navrata, podsjeća Mihailović. Ističe da ni centri za socijalni rad, ni škole, nemaju način da podstaknu roditelje da reaguju na problem svog djeteta.

„Zbog toga mi negdje i tražimo sve vrijeme da se uspostave servisi podrške porodicama, da to bude prvi korak. Dakle, ako moje dijete pravi određeni problem, očigledno da neki problem postoji i unutar porodice i u našim odnosima, da od stručnih službi dobijemo kao roditelj neku vrstu pomoći, podrške, modela, pa i nadzora. A ukoliko ne želim time da se bavim, onda i sada postoje zakoni koji vrlo jednostavno mogu da se primijene, ukoliko se taj neko ko nije zadovoljan postupanjem roditelja odluči na tako nešto i u skladu sa Zakonom o prekršajima poziva roditelje na odgovornost“, objašnjava Mihailović.

Uprkos brojnim razgovorima sa svim institucijama, nema naznaka da će policija biti prisutna u školama, kaže Mihailović. Odgovor iz Uprave policije je, naglašava, uvijek isti: nemaju kapaciteta da ispune taj zahtjev.

„Ono što su oni najavljivali u prethodnom periodu jeste da će, kroz različitu sistematizaciju u odnosu na sadašnje stanje, uvoditi neku vrstu podrške policije školama, odnosno slično policajcu u zajednici, projektu koji je ranije postojao. Tako da će oni komunicirati sa školama i reagovati u određenim situacijama“, navodi Mihailović.

A da li će u školama biti zaštitari ili asistenti u prevenciji vršnjačkog nasilja, institucije još ne odgovaraju, tvrdi Mihailović i poručuje da Ministarstvo prosvjete mora saopštiti na koji način će djeca biti zaštićena.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments