Metropoliten muzej dobio istorijsku donaciju: Bračni par Tang poklonio 125 miliona dolara

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Muzej Metropoliten u Njujorku saopštio je da je primio najveću finansijsku donaciju u svojoj istoriji i to u iznosu od 125 miliona američkih dolara, piše ArtNet.

Donacija je stigla od Oskara Tanga i njegove supruge Agnes Hsu-Tang, američkih državljana kineskog porijekla, a novac će čelnicima muzeja omogućiti da konačno završe već deceniju priželjkivanju obnovu Modernog krila muzeja.

U objavi za medije, iz čuvenog Meta su poručili da će nove prostorije posvećene modernoj i savremenoj umjetnosti nositi ime supružnika Tang.

“Zahvaljujući izuzetnom daru, Oskar i Agnes su omogućili Metu da ispuni svoju ambicioznu misiju za generacije koje dolaze”, izjavio je u saopštenju predsjednik čuvenog muzeja na Menhetnu Danijel Vajs.

Oskar Tang je rođen u Šangaju i 1948. je stigao u SAD na školovanje. Imovinu i bogatstvo je stekao radeći u finansijskom sektoru, a već skoro tri decenije je aktivan kao pokrovitelj Metropolitena, između ostalog, finansirajući izložbe i otkupe umjetnina. Odboru muzeja se pridružio 1994. godine, kada je postao prvi Amerikanac azijskog porekla koji se našao u ovom tijelu.

“Amerika mi je dala utočište i obrazovanje i mogućnosti da uspijem”, rekao je on u izjavi.

Oskarova supruga Agnes je istoričarka umjetnosti i arheolog, koja je 11 godina radila pri Unesku i čak bila kulturni savjetnik bivšem američkom predsedniku Baraku Obami.

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta