U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari večeras je dodijeljena po treći put Novinarska nagrada “Nino Ćatić”, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizator dodjele nagrade je Udruženje “Biti novinar” iz Tuzle, a novinarska nagrada ”Nino Ćatić” se dodjeljuje u pet kategorija i to radijski izvještaj, televizijski prilog, pisani tekst, fotografija i blog/vlog. Najbolje novinarske radove birao je žiri u sastavu Almasa Hadžić, Marko Divković, Salih Brkić i Marinko Sekulić Kokeza. Tema ovodišnjeg Konkursa Srebrenica – evropska odgovornost i historija, koji je raspisan kao i svake godine sredinom juna, posvećena je majkama.

Nagradu za najbolji blog/vlog dobila je Ivona Grgić za priču „San“.
Nagrada za najbolju fotografiju pripala je Denisu Zuberiju fotoreporteru Agencije Anadolija Nagrada se uručuje za fotografiju ”Majka” na čijem licu se može vidjeti sva bol koju nosi sa sobom zbog gubitka svojih najmilijih u genocidu 1995. godine.
Nagradu za najbolji pisani tekst objavljen na web portalu i novinama osvojio je  Edin Skokić za tekst „Mevlidi Hukić ubijeni su suprug, tri sina, dva brata…“
Nagradu za najbolji televizijski prilog dobio je Mensud Zorlak – Nova BH za priču „Ratko Mladić i Srebrenica“.
Nagradu za najbolji radijski izvještaj dobila je Meruna Uzunalić RADIO BIR za prilog „IMAM“.

“Cilj dodjele ove nagrade u Srebrenici je ispunjen. Ujedinjeni su svi novinari. Takav cilj se postiže svakom vrstom podrške. Ona ne pripada nikome, a svačija je i zato hvala svima koji su prepoznali ovu ideju i stali uz inicijatore i organizatore.  Na prvom mjestu je podrška porodice Ćatić, bez kojih ovo ne bismo mogli raditi”, kažu Emina Hoždić i Dino Durmić, inicijatori dodjele novinarske nagrade Nino Ćatić.
U okviru ovogodišnje dodjele novinarske nagrade uručena su specijalna priznanja generalnom direktoru Federalne televizije Džemalu Šabiću, Admiri Bakić – dugogodišnjoj bh. novinarki,  radioamateru Dževadu Ramović, BIR TV.
Specijalno priznanje za doprinos u regiji za izvještavanje i prenošenje istine o genocidu – dobio je novinar Gradske RTV Aleksandar Sekulović – Tekst „Vrijeme smrti: 5.05“


Visoki pokrovitelj nagrade je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.  Generalni pokrovitelj je Federalno ministarstvo izbjeglica i raseljenih osoba na čelu s ministrom Edinom Ramićem. Dodjelu novinarske nagrade „Nihad Nino Čatić“ podržao  je Grad Tuzla, predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, Vlada TK na čelu sa premijerom Irfanom Halilagićem, Općina Stari Grad Sarajevo,  BH Pošta, Memorijalni centar Srebrenica –  Potočari, kao i Organizacioni odbor obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta