Veliki broj poslodavaca u januaru je isplaćivalo neto zarade bez izmirenih poreza i doprinosa, što će dodatno povećati deficit budžeta i dovesti do novog zaduženja, smatra predsjednik Pokreta za promjene PzP Nebojša Medojević.

On je kazao da je najdramatičniji pad budžetskih prihoda zabilježen kod doprinosa, gdje je iznos od 80,5 miliona EUR iz decembra prošle godine pao na 15,9 miliona u januaru.

„Najozbiljnija situacija je kod pada prihoda po osnovu doprinosa za Fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO), sa 50 miliona u decembru na samo deset miliona u januaru“, naveo je Medojević u saopštenju.

On je rekao da je slična situacija i sa doprinosima za zdravstveno osiguranje, gdje je zabilježen pad sa 26,3 miliona iz decembra na 5,2 miliona EUR u januaru.

„Posebno je kritična situacija u Fondu PIO, kojem se i prije koronakrize iz budžeta dotiralo oko 50 odsto troškova za penzije“, kazao je Medojević.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta