Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da zaustavi napad na Rafu

Najviši sud UN naredio je Izraelu da odmah zaustavi vojni napad u gradu Rafi na jugu Pojasa Gaze.
Foto: Pixabay

Najviši sud UN naredio je Izraelu da odmah zaustavi vojni napad u gradu Rafi na jugu Pojasa Gaze.

Međunarodni sud pravde (MSP) je u odluci o tome naveo da „nije uvjeren“ da su evakucija Rafe i druge mjere Izraela bile dovoljne da umanje patnje Palestinaca – prenijele su agencije.

Čitajući odluku o novim privremenim mjerama koje je utvrdio MSP, predsjednik suda Navaf Salam je rekao da privremene mjere koje je sud naredio u martu, nisu u potpunosti odgovorile na situaciju u Gazi i da su se stekli uslovi za novu hitnu mjeru.

„Izrael mora odmah zaustaviti svoju vojnu ofanzivu u Rafi“, rekao je on.

Sud je podržao zahtjev Južne Afrike da Izrael zaustavi ofanzivu u Rafi nedjelju dana pošto je Pretorija to tražila u slučaju u kojem je Izrael optužila za genocid u Pojasu Gaze.

Mada se očekuje da se Izrael po svoj prilici neće povinovati, ta naredba će pojačati pritisak na tu sve izolovaniju državu – konstatuje Asošiejted pres.

Kritike ponašanja Izraela u ratu rastu, čak i od strane najbližeg saveznika SAD koje su upozorile da se ne preduzima invazija na Rafu gdje su se sklonile stotine hiljada Palestinaca od sukoba u drugim delovima Gaze.

Samo ove nedjelje tri evropske zemlje su objavile da će priznati palestinsku državu i glavni tužilac drugog UN suda je tražio izdavanje naloga za hapšenje izraelskih lidera i zvaničnika Hamasa.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je takođe pod pritiskom kod kuće da okonča rat izazvan napadom palestinskih ekstremista iz Gaze na jug Izraela u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, a oteto više od 250 talaca. U izraelskoj vojnoj kampanji u znak odmazde je potom u Gazi poginulo više od 35.800 Palestinaca.

Hiljade Izraelaca demonstriraju pozivajući vladu da postigne sporazum o oslobađanju talaca.

I mada je odluka MSP udarac za izraelsku međunaorodnu poziciju, taj sud nema policijske snage da silom sprovede svoje naredbe.

Izrael je takođe najavio da će odbaciti naredbu MSP da zaustavi operacije.

„Nema te sile na svijetu koja će zaustaviti Izrael da zaštiti svoje građane i da goni Hamas u Gazi“, rekao je portparol vlade Izraela Avi Hajman.

Izraelski lideri su više puta odbacili optužbe za genocid kao neosnovane i tvrde da su operacije u Gazi samoodbrana, a da su  ekstremisti Hamasa koji su predvodili napad 7.oktobra.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments